7 основних ознак, що вказують на необхідність провести хімічний аналіз повітря в квартирі на визначення формальдегіду

Близько 30% будівель можуть бути причиною поганого самопочуття людей, що в них проживають, йдеться у результатах досліджень медиків. Разом із тим, одним із найбільш поширених хімічних сполук, що негативно впливають на екологію приміщень, є формальдегід. Як зрозуміти, чи є Ваш будинок або офіс у «групі ризику»? Та як запобігти проблемам, викликаним забрудненим повітрям вдома? Відповіді на ці питання Ви знайдете у цій статті.

Чому «хворіють» будинки та якими можуть бути причини забруднення повітря?

Термін «синдром хворого будинку» з’явився наприкінці 70- років минулого століття. Цей термін описував випадки, коли у мешканців виникали проблеми зі здоров’ям, пов’язували із забрудненням у будинку.

При чому, проблеми із здоров’ям важко було пов’язати із будь-якою відомою хворобою, а самопочуття людини прямо залежало від часу, проведеного у «хворій будівлі». Це був перший випадок, коли люди звернули увагу на проблеми із якістю повітря в приміщенні, як одну із важливих проблем охорони здоров’я.

Відповідно до визначення Агенції із охорони здоров’я США (EPA), причинами забруднення повітря у будівлі («синдрому хворого будинку») можуть бути:

1. Недостатня вентиляція приміщення. Недотримання нормативів щодо вентилювання приміщення може призвести до дефіциту чистого повітря, що потрапляє ззовні, та до накопичення шкідливих речовин всередині приміщення.

2. Хімічні сполуки, що випаровуються у повітря в приміщенні із джерел, розташованих всередині будівлі. Серед таких причин забруднення повітря, куріння в будинку, спалювання палива (газ, дрова, тощо), хімічні сполуки, що потрапляють у повітря в результаті випаровування із засобів побутової хімії, будматеріалів, меблів, тощо. Як показують численні хімічні аналізи повітря в квартирі, однією із основних причин забруднення повітря в будинках є випари формальдегіду.

3. Хімічні сполуки, що потрапляють у приміщення ззовні. Серед факторів, що можуть негативно впливати не екологію приміщень – вихлопні гази машин (зокрема, якщо гараж знаходиться у підвалі будинку), або вихід вентиляційної шахти розміщений неподалік джерела забруднюючих речовин.

4. Біологічні забрудники, такі як бактерії, цвіль, віруси, алергени домашніх тварин.

Екологія приміщень значною мірою залежить від рівня формальдегіду в повітрі

Як уже було сказано, саме формальдегід один із найбільш поширених причин забруднення повітря в будинку. Для багатьох людей формальдегід перш за все асоціюється із зоологічним музеєм, де у банках із цією речовиною зберігаються законсервовані тварини. Як ця хімічна сполука потрапляє у офіси та житлові будинки?

Насправді, формальдегід – хімічна сполука, що присутня у більшості життєво-важливих процесах. Формальдегід, зокрема, виділяється під час горіння, він утворюється в процесах гниття, а також в ході метаболізму тварин. Формальдегід, зокрема, видихає людина. Утім, у всіх цих природних процесах ідеться про незначні кількості формальдегіду, що практично не мають впливу на екологію приміщень.

Формальдегід також виконує вкрай важливу роль у промисловості. Будматеріали, тканини, медикаменти, побутова хімія, навіть харчова промисловість сьогодні не можуть обійтися без формальдегіду. Всі це продукти та предмети ми приносимо додому, де внаслідок випаровування із них формальдегіду, в будинку з’являються проблеми із екологією приміщень. Розглянемо найбільш поширені виробництва, де використовують формальдегід:

  • Вироби із деревостружкових матеріалів та картону. Формальдегід використовують для виготовлення промислового клею, за допомогою якого склеюють деревину або картон. Із виготовлених таким чином плит виробляють меблі, різноманітні покриття для підлоги, такі як ламінат та паркетна дошка, а також оздоблення для стін – зокрема, так звану «вагонку».
  • Причиною забруднення повітря формальдегідом можуть стати і косметичні засоби і побутова хімія. Тут формальдегід використовується як консервант. Негерметично закриті ємності із побутовою хімією можуть виділяти формальдегід та інші шкідливі для людини хімічні сполуки, що впливатимуть на екологію приміщення.
  • Хімічні аналізи повітря в квартирі підтверджують також, що на екологію приміщень та на вміст формальдегіду у повітрі впливають килими і деякі види тканин, для виробництва яких використовують формальдегід.
  • Ще одним не промисловим, але так само вагомим фактором, що впливає на вміст формальдегіду у повітрі в будинку, відтак, на екологію приміщення є процес горіння: куріння цигарок або сигар, спалювання дров чи газу, та навіть горіння свічок та ароматичних паличок можуть стати причинами забруднення повітря формальдегідом.

Окрім наявності вище перелічених факторів, на вміст формальдегіду в будинку також впливає чимало фізичних факторів. Тут, зокрема, значну роль відіграє якість та інтенсивність провітрювання приміщення. Чималу роль відіграє співвідношення інтенсивності забруднення до загального об’єму повітря в кімнаті чи будинку.

Якщо говорити про випаровування формальдегіду із побутової хімії, меблів, чи будматеріалів, то значну роль відіграє також температура приміщення. Чим вища температура, тим інтенсивніше йтиме процес випаровування, відтак, тим більше буде забруднене повітря. На екологію приміщення впливає і вік меблів – найбільш інтенсивне випаровування формальдегіду відбувається впродовж першого року використання нових меблів. Ще один фактор – наявність в повітрі озону, що стимулює випаровування формальдегіду.

Таким чином, регулюючи вище перелічені фактори, можна частково знизити рівень забруднення.

7 основних ознак, коли варто провести визначення формальдегіду

Бачимо, що формальдегід у нашому побуті присутній практично завжди. Тож, виникає питання: а як знати, коли у будинку є проблема із якістю повітря в приміщенні, зокрема, із забрудненням формальдегідом?

Ознакою виникнення проблем із екологією приміщення, зокрема, із забрудненням повітря формальдегідом, можуть стати алергія, печіння в горлі, подразнення очей, тощо. Якщо лікарі не можуть знайти причину поганого самопочуття, а Ви відчуваєте, що почуваєтеся краще, відразу, як тільки виходите з дому – варто серйозно замислитися про якість повітря в приміщенні.

Однак, чекати, доки проявляться проблеми зі здоров’ям, не варто. Особливу увагу на екологію приміщення (якість повітря в приміщенні), а саме вміст формальдегіду у повітрі, слід звернути, у випадках, якщо:

  1. Ви придбали та встановили нові меблі (шафи, ліжка, столи та стільці, тощо).
  2. Підлога або меблі нещодавно були відполіровані або відреставровані.
  3. Нещодавно у приміщенні були встановлені вироби із тисненого дерева ( такі, зокрема, як «вагонка», ламінат, паркетна дошка).
  4. У вас в будинку є відкрите полум’я, на якому спалюється деревина чи інше паливо.
  5. Ви використовуєте очищувач повітря, що виробляє озон.
  6. Хтось курить всередині будинку.
  7. Задля енергозбереження Ви максимально «ущільнили» дім.

Якщо хоча б один із цих семи пунктів вас стосується, а також ви відчуваєте симптоми, описані вище, – можливо на ваше здоров’я та самопочуття впливає формальдегід. Вчасно проведене дослідження для визначення у повітрі приміщення формальдегіду допоможе вчасно виявити проблему та вирішити її.

Як покращити екологію приміщень та знизити вміст формальдегіду?

Покращити екологію приміщення можна зменшивши вплив причин забруднення повітря. Серед першочергових кроків мають бути технічне обслуговування та періодична очистка систем вентиляції, зберігання побутової хімії у герметично закритих ємностях та (або) у добре провітрюваних приміщеннях.

Окрім того, щоб скоротити потрапляння формальдегіду та інших летких органічних сполук (ЛОС) у повітря, слід використовувати клеї, лаки, та фарби, а також будматеріали та меблі із низьким вмістом формальдегіду або із нульовим вмістом формальдегіду та ЛОС. Ще один спосіб знизити випари формальдегіду – використовувати лише вживані та антикварні меблі, що не виділяють, або практично не виділяють формальдегіду та інших ЛОС.

Такі заходи безумовно матимуть позитивний результат. Однак, цілком упевненим у їхній ефективності бути не можна. Через відсутність прозорості у виробництві будматеріалів, споживачі змушені довіряти написам на етикетках, рекомендаціям консультантів з продажу, паспортам безпеки товарів, даним із Інтернету, своїм лікарям та власним носам. Однак, жодне із джерел не можна вважати на 100 % достовірним.

На щастя, сьогодні існують сучасні достовірні методи аналізу, що дозволяють швидко та із високою точністю провести хімічний аналіз повітря у квартирі для визначення формальдегіду та для оцінки «екології приміщення». Хімічний аналіз повітря в квартирі – це фактично єдиний на сьогодні спосіб перевірити, чи не становить загрози екологія приміщення для вас та ваших рідних.

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі