БАДи із США можуть бути небезпечно забруднені або навіть можуть не містити зазначених активних інгредієнтів…

Які ж БАДи тоді використовувати? Складно сказати, наскільки це реально в українських умовах. Рекомендація лише одна – потрібно використовувати БАДи, які перевірені в незалежних авторитетних зовнішніх лабораторіях! Як варіант, можна запропонувати БАДи, що виготовлені національним українськими виробниками і, що важливо, з української сировини. Оскільки часто якість китайської сировини не витримує жодної критики.

Більше двох третин американців приймають дієтичні добавки. Переважна більшість споживачів БАДів (84 %) упевнені, що ця продукція безпечна й ефективна.

Які ризики?

У червні 2019 року Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (FDA) вилучило 300 000 пляшечок харчових добавок, оскільки в таблетках був надмірний вміст свинцю – небезпечного токсичного важкого металу.

Бактеріальні й грибкові забруднення в харчових добавках теж не рідкість. В одному дослідженні були виявлені бактерії у всіх 138 досліджуваних продуктах. У багатьох добавках знайшли токсичні гриби. Грибкове забруднення харчових добавок спричинює серйозні ураження печінки і кишечника.

У 2017–2018 роках у США було госпіталізовано десятки людей з отруєнням сальмонелою після вживання кратому – природного опіоїду з високим ступенем звикання.

Деякі дієтичні добавки містять ліки, проте їх виробники не розголошують цю інформацію споживачам. Часто приховані препарати є експериментальними, а в деяких випадках вилучаються з ринку, оскільки вони небезпечні. Сотні продуктів для схуднення, лікування сексуальної дисфункції і нарощування м’язів підробляють неповноцінними або шкідливими речовинами.

Іноді трава, яку ви купуєте, містить мало активного інгредієнта. Трапляється й так, що одну траву виробники підміняють іншою.

Наслідки для споживачів іноді бувають сумними. Коли у 2000 році виробники замінили траву Stephania tetrandra на траву Aristolochia fangchi, у понад 100 пацієнтів розвинулося важке ураження нирок. Ще 18 отримали рак нирок або сечового міхура. Незважаючи на те, що ця трава зараз заборонена у США, слідство 2014 року виявило Aristolochia fangchi у 20 % китайських рослинних продуктів, що продаються в Інтернеті. Відомо, що ця трава використовується в китайській народній медицині.

За оцінкою продуктів кaнaбідіол (СВD), лише 12,5 % випаровувальних рідин, 25 % настоянок і 45 % олій містили обіцяну кількість СВD. У більшості випадків вміст СВD був набагато менший. У декількох продуктах CBD було забагато тетрагідроканабінолу (ТГК — головний психоактивний компонент канабісу).

Що робити споживачам?

Американський Закон про дієтичні добавки (1994 р.) дозволяє виробникам продавати дієтичні добавки без надання FDA доказів їх якості. Натомість FDA доводить, що продукт небезпечний і виймає його з ринку. Це неймовірно високий порядок і жахливо неадекватний. Але це навряд чи зміниться.

Доктор C. Майкл Уайт рекомендує споживачам не купувати добавки без перевірки в одній із трьох високо оцінених споживачами незалежних лабораторій: United States Pharmacopeia, NSF International і ConsumerLabs.com вищезгаданої фармакопеї США, NSF International та ConsumerLabs.com.

Купувати БАДи слід лише в спеціалізованих закладах і аптеках. Перед цим обов’язково проконсультуйтесь із лікарем, який визначить, який тип біологічно активних добавок вам слід вживати. Якщо ж у вас виникли сумніви щодо якості дієтичної добавки, яку Ви придбали, краще перевірте її безпечність – замовте хімічний аналіз БАДу.

#ТурботаПроВас  #новини_зсж  #зож  #здоровье @Dobradija