Чи діє «Правило 5 секунд» для їжі, що впала на підлогу? Що показав мікробіологічний аналіз?

Ми не раз спостерігали таку ситуацію, або самі робили так: цукерка впала на підлогу – її швидко підняли, подули для «очищення совісті» – і до рота. Дітям ну дуже хочеться з’їсти смачненького, а дорослі, зарозуміло, мотивують «правилом 5 секунд».

Джилліан Кларк з Вищої школи сільськогосподарських наук Чикаго, яка представила на розгляд комісії «Правило 5 секунд», була відзначена Шнобелівською премією в галузі охорони здоров’я у 2004 році.

Але у світі виявилося багато прихильників цієї теорії.

То чи безпечно їсти продукти, які впали на підлогу й пролежали там усього декілька секунд? Серйозним науковцям довелося провести своє дослідження. Дональд Шаффнер, професор, фахівець у галузі харчової науки, випробував 4 поверхні: нержавіючу сталь, керамічну плитку, дерево, килим та 4 різні продукти (кавун, хліб, хліб з маслом і клейкі цукерки). Рівень мікробіологічної забрудненості вимірювали за різного часу контакту продуктів із забрудненою поверхнею: від 1 до 300 секунд.

Після проведення 2560 вимірювань Дональд Шаффнер зазначив:

  • «Бактерії не мають ніг», тому волога у продуктах сприяє їх швидкому розповсюдженню. Кавун за рівнем забрудненості мікроорганізмами посів 1 місце.
  • Гладка поверхня полегшує перенесення бактерій. Килим посідає останнє місце.
  • Тривалий час контакту призводить до більшої бактеріальної передачі – і це логічно. Чим довше їжа лежить на підлозі, тим більше бактерій «переповзуть» до неї.

Правило 5 секунд – це як гра з долею. Ніколи не знаєш, які бактерії містяться на поверхні: «звичайні» кишкові палички, з якими впорається імунітет, чи патогенні мікроорганізми, що здатні викликати важке захворювання.

Дослідники підрахували, що за 1 годину кожна людина виділяє 38 мільйонів бактерій. Мікробіологічний аналіз повітря, води, виявлення бактеріального забруднення середовища допоможе встановити, наскільки безпечним є приміщення, у якому ви перебуваєте. Для проведення мікробіологічного аналізу та комплексного екологічного дослідження квартири, офісу, будинку звертайтесь до компанії «ОТАВА».