У 60-ти дитсадках столиці дітей годували небезпечними продуктами. Правоохоронці шукають винних

Неякісне вершкове масло для київської малечі

У їдальнях більше 60-ти дитячих садків столиці замість вершкового масла дошкільнятам давали  продукт, який містив 99% немолочних жирів.

Результати експертизи підтвердили, що суміш, яку дошкільнятам давали під виглядом масла, становить загрозу для здоров’я дітей, адже не відповідає державним стандартам, повідомили в прокуратурі м. Києва.

Постачання такої продукції до їдалень у дитсадках є грубим порушенням законодавства. На сьогодні щодо цього факту триває досудове розслідування за ст. 367 КК України (службова недбалість), повідомляють Коментарi.ua.

Окрім того, столична прокуратура звернулася до Оболонської РДА з вимогою вжити заходів та не допустити подальшого постачання у дитячі садки неякісних харчових продуктів.

На існуючий контроль якості молочних продуктів з боку держави покладатися не варто

– Дається взнаки недостатнє фінансування лабораторій, що повинні були б контролювати якість харчових продуктів (зокрема, харчових продуктів, що постачають у школи та дошкільні заклади). Не кожна рядова санстанція має обладнання для належної перевірки всіх параметрів, тому така перевірка робиться не достатньо систематично. Тобто обладнання у них є, і перевірки проводяться, але далеко не всюди, лише в “крутих” центральних лабораторіях. Та навіть там вони проводяться не так часто, – зазначає науковий консультант порталу Labprice.ua Микола Вовк. – Нещодавно до цього додався ще один фактор – економічна криза та значне зубожіння українців. Відповідно, на наш ринок з новою силою ринули неякісні продукти та дешеві аналоги. До прикладу, цього року митна служба повідомляла про те, що в Україні невпинно зростає кількість дешевих молочних продуктів з Молдови, Нової Зеландії та Єгипту – їх масовий ввіз став закономірним наслідком зниження купівельної спроможності українців.

Натомість, як показують дослідження у незалежних лабораторіях, молочні продукти доволі часто стають об’єктом фальсифікації. В таких умовах покладатися на існуючий нині контроль якості з боку держави не варто, зазначає експерт.

Незалежні лабораторії допоможуть виявити недобросовісних виробників молочної продукції

– Нерідко виробник виходить на ринок з продукцією високої чи задовільної якості, утім, уже за півроку-рік якість продукції знижується. Окрім того, далеко не усім рейтингам, щодо якості продукції можна вірити – адже, далеко не усі з них виконані справді незалежними лабораторіями. Часом під виглядом незалежного дослідження нам пропонують рекламну статтю тої чи іншої компанії-виробника молочних продуктів. Не є запорукою також бренд. Непоодинокі випадки, коли під виглядом «фермерського» чи «екологічно чистого» молока вищої цінової категорії продавали продукцію низької якості. Також, коли мова йде про постачання харчових продуктів до школи чи дошкільного закладу, додається фактор ризику недобросовісних підрядників. У таких умовах краще не довіряти ні словам, ані навіть сертифікатам, які можна підробити, а звернутися до незалежної хімічної лабораторії, що проведе необхідні дослідження. Щоб контролювати якість продукції, варто проводити такі дослідження в середньому двічі на рік.

Нагадаємо, у червні цього року повідомляли про відкриття кримінального провадження проти постачальника у дитячий садок у м. Полтава молока та сиру, що не відповідали стандартам якості. Як повідомлялося, винуватцю, з чиєї вини неякісну їжу вживали сотні дітей, загрожувало покарання у вигляді штрафу у розмірі 44 тис. грн.