Як зберегти репродуктивну функцію чоловіків? Контролюємо вміст важких металів у продуктах харчування

Щоб визначити негативний вплив важких металів на репродуктивну функцію чоловіків, науковці провели декілька добре спланованих досліджень з достатньою кількістю пацієнтів. Було встановлено, що низькі дози цих металів несприятливо впливають на показники чоловічої фертильності (якість сперми і рівні репродуктивних гормонів).

Основне джерело надходження токсичних елементів в організм людини – з харчовими продуктами. Проте ви можете контролювати вміст важких металів у домашніх умовах. Для цього потрібно використовувати експрес-тест на важкі метали YOCHEM.

Розглянемо результати досліджень американських учених. Науковці припустили, що всі чотири елементи (Свинець, Кадмій, Ртуть, Миш’як) рідко діють на організм одночасно, тому дія кожного металу розглядалася окремо.

Було з’ясовано способи потрапляння важких металів в організм людини.

  • Джерелом надходження кадмію є куріння сигарет і споживання забруднених продуктів. Через низький рівень вивільнення з організму кадмій накопичується в нирках, печінці, спермі, яєчках.
  • Діяльність людини призвела до значного збільшення рівня свинцю в навколишньому середовищі, особливо поблизу деяких видів промислових об’єктів а також біля автомагістралей. Після поглинання свинець накопичується в крові, кістках, репродуктивних тканинах. Період виведення свинцю з крові – від 35 днів, з кісток – до 20-30 років.
  • Основні шляхи забруднення організму неорганічною ртуттю – зубні амальгами та меркуровмісні фармацевтичні препарати. Органічна або метилртуть зустрічається у водних відкладеннях та поглинається рибами й молюсками.
  • Миш’як і його сполуки зазвичай зустрічаються у ґрунті, воді, повітрі. В деяких районах його концентрації можуть бути вищими внаслідок антропогенної діяльності людини або у районах з надзвичайно високим природним рівнем.

За результатами досліджень, проведених у клініках безпліддя в різних країнах світу, були зроблені узагальнюючи висновки. Важкі метали накопичуються в чоловічих репродуктивних органах (яєчках, насінному пухирці й вентральній простаті); порушують рухливість і щільність сперматозоїдів; підвищують ймовірність чоловічого безпліддя; сприяють окислювальному пошкодженню ДНК, що може призвести до захворювань у потомства.

Експериментальні дослідження великих доз важких металів на тваринах показали, що вплив свинцю і кадмію може призвести до атрофії яєчок.

Хімічний аналіз продуктів на сторожі репродуктивної здатності чоловіків

Щоб чоловіки були фертильними, а діти народжувалися здоровими, треба вживати екологічно чисті продукти. Якщо немає можливості самому їх вирощувати – потрібно власноруч проводити контроль якості придбаних продуктів.

Достовірні результати надасть хімічний аналіз на важкі метали, проведений у спеціалізованій лабораторії. Можна відібрати зразок і встановити безпечність цілої партії товарів.

А ось для перевірки якості продуктів харчування в домашніх умовах краще купити зручний експрес-тест на важкі метали YOCHEM. Для проведення аналізу достатньо приєднати індикаторну смужку до вологого краю продукту, зачекати 60 секуд, а ще через 2 хвилини порівняти забарвлення смужки з контрольною шкалою.

Експрес-тест YOCHEM визначає сумарну кількість важких металів у продуктах харчування. Якщо ж показники «домашнього» аналізу значно перебільшуватимуть гранично допустимі норми, то для контрольного аналізу й ідентифікації кожного металу потрібно звернутися в спеціалізовану лабораторію.