Чому львів’янам потрібно робити хімічний аналіз борщу на важкі метали?

Важкі метали в капусті, моркві, столовому буряку

Науковці Львівського національного аграрного університету вивчали вміст важких металів у рослинницькій продукції, вирощеній у Львівській області. Дослідження проводили в лабораторії методом хімічного аналізу.

Проаналізувавши ряд проб овочевої продукції на предмет забруднення солями важких металів, дослідники прийшли до висновку, що в капусті, моркві, столовому буряку, селері, порею такі елементи, як кадмій (Cd) і свинець (Pb) перевищують гранично допустиму концентрацію. У картоплі лише кадмій перевищував норму. Також було встановлено, що коренеплоди нагромаджують важкі метали в однаковій послідовності: Zn (цинк) > Cu (мідь) > Pb (свинець) > Cd (кадмій). Найбільше цинку накопичує буряк, свинцю – буряк і морква. Кадмію було порівну в усіх проаналізованих культурах.

Отже, овочі, що входять до так званого «борщового набору», можуть бути небезпечними.

Екологічна ситуація є складною не тільки у Львівській області, а на всій території України. Внаслідок викидів промислових підприємств, збільшення кількості машин на дорогах важкі метали отруюють атмосферу, потрапляють у ґрунт. Доповнюють забруднення земель отрутохімікати й мінеральні добрива. Токсичні речовини акумулюються рослинною продукцією та кормами і надалі потрапляють в організм тварини та людини. Спочатку шкідливі речовини накопичуються в тканинах і органах, у тому числі в шкірі, кістках, волоссі, нігтях. Потім починаються порушення діяльності органів дихання, кровообігу, нервової та ендокринної системи, розгортається клінічна картина захворювання.

Як провести аналіз продуктів на важкі метали в домашніх умовах?

Звичайно, Міністерством охорони здоров’я України затверджено «Гранично допустимі концентрації важких металів і миш’яку у продовольчій сировині і харчових продуктах». МОЗ зобов’язує виробників, щоб їхня продукція проходила гігієнічну експертизу. Але краще власноруч провести аналіз на важкі метали, щоб переконатися в безпечності продуктів.

тест на важкі метали у продуктахАналіз на важкі метали можна проводити самостійно в домашніх умовах. Наприклад, за допомогою експрес-тесту на важкі метали YOCHEM. Цей тест простий і зручний у використанні. За його допомогою можна визначати сумарний вміст важких металів (Cd, Hg, Cb, Co, Zn, Ni та ін.) у воді, водних розчинах, м’ясі та рослинній продукції.

Для проведення аналізу потрібно занурити індикаторну смужку у воду і потримати 30 секунд або прикласти на 60 секунд до вологого зрізу продукту. Через 2 хвилини необхідно буде звірити забарвлення тест-смужки з індикаторною шкалою, поданою в інструкції. Чим світліший колір – тим краще. Максимально допустимий показник вмісту важких металів – 100 ppm.

Якщо домашній аналіз показав, що у продуктах високий рівень важких металів, – звертайтесь до фахівців аналітичної лабораторії. З результатами лабораторного хімічного аналізу вже можна буде звертатися до постачальника продуктів із претензіями.