Чим насправді є відкриття Ольги Броварець?

Сьогодні, напевно, важко знайти людину в Україні, яка б не чула про наймолодшу доктора наук – Ольгу Броварець – та її перспективні дослідження, які допоможуть вилікувати рак. Протягом останного місяця «з легкої руки» мас-медіа ця новина набула неабиякого розгалосу та суспільного резонансу і стала гострою темою для протиріч у наукових колах.

Нещодавно, 7 лютого 2017 року. в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України відбулося наукове зібрання досвідчених учених, аспірантів та студентів, на якому також були присутні журналісти. Метою цього заходу було нарешті з’ясувати, чим же насправді є відкриття Ольги Броварець і чи дійсно воно несе характер світового масштабу та може у швидкому майбутньому стати основою для створення ефективних ліків від раку.

Усі зацікавлені можуть переглянути відеозапис наукової конференції ІМБіГ НАН України від 7 лютого 2017 року – доповідь д.фіз.-мат.н. О.О. Броварець «Молекулярні механізми спонтанних та індукованих точкових мутацій та їх значення для розробки засобів лікування онкологічних захворювань».

Після доповіді пані Броварець відбулася дуже насичена дискусія, яку пізніше журналісти назвуть нічим іншим як відвертою «совковою» заздрістю та цькуванням молодого таланового вченого. Однак, варто все ж розібратися в тому, чи факти відповідають дійсності і чи варто на дослідження Ольги Броварець покладати великі надії.

Загалом можна казати, що пані Броварець зробила дослідження, яке стало основою для того, аби побудувати одну з гіпотез виникнення мутацій у генах. Однак це лише гіпотеза, яка не підкріплена експериментальними даними, отриманими із живих систем, і яка тим більше не може слугувати відкриттям та ще й світового масштабу. Це лише початок такого дослідження і це лише теоретичний його етап.

Відомо: щоб винайти і впровадити ліки від інфекційних захворювань, потрібно щонайменше 12 років, які будуть включати у себе працю багатьох спеціалістів, численні етапи перевірки та тестування. І на це все піде не менше 1 мільярда доларів, а такі кошти для української науки, на превеликий жаль, є просто нечуваними. Тому лише через 12 років може з’явитися перша надія на ефективні ліки від раку, але аж ніяк не зараз і не тут.

З цього приводу на сайті Національної академії наук України з’явилась офіційна заява «Щодо доповіді доктора фізико-математичних наук О.О. Броварець в Інституті молекулярної біології та генетики НАН України».

Постає питання про те, хто винен у цій усій ситуації з непорозумінням щодо відкриття? Журналісти найвідомішого українського телеканалу інтерпретували інформацію звичайного дослідження як сенсаційне відкриття, що буцімто знайдені ліки від раку. Для чого? Жах усієї цієї ситуації полягає в тому, що після показу цього сюжету в новинах в інститут, у якому працює пані Броварець, щодня стало надходити по 13–15 дзвінків від людей, які самі або чиї родичі страждають і повільно вмирають від раку. Люди повірили, люди вхопилися за цю останню для себе надію. Надія – це страшна річ, особливо там, де вона марна.