chesne-moloko.jpg.pagespeed.ce.SjwssTS4Zr

Безпечне та якісне молоко. Науковець розповів, як обрати натуральний та корисний продукт

«Чесного молока» на прилавках українських магазинів майже немає. Такими є результати тестування, яке нещодавно провели журналісти Інтернет-видання The people.

Зокрема, у статті «Знімаємо пробу: чесний тест українського молока» провели дослідження молока восьми популярних торгових марок («Волошкове поле», «Селянське», «Біла лінія», «Яготинське», «Premialle», «Тёма. Danone», «Біо Органічне. Етно продукт» та «Простоквашино»). Окрім органолептичних показників (смак, колір та запах), а також повноти інформації на упаковці, видання перевірило молоко за трьома основними показниками: наявність у молоці таких додатків як крохмаль та сода, а також розбавленість молока.

Крохмаль і соду в ході дослідження не виявили у жодному із продуктів. Натомість, сім із восьми зразків, відповідно до результатів дослідження Інтернет-видання, виявилися розбавленими.

Цікаво, що кількість балів, яке отримали продукти, виявилось, жодним чином не залежала від ціни молока: порівняно дороге молоко, а також те, яке виробники позиціонують як молоко вищого класу («Premialle», «Тёма. Danone») отримало доволі низькі оцінки. «Біо Органічне.Етно продукт» отримало 7 із 10 балів. А от найкращим виявилося молоко «Волошкове поле», що набрало 9 з 10 балів. Саме ця торгова марка за результатами дослідження, єдина пропонує покупцям нерозведене молоко.

Журналістський експеримент із визначення якості молока не відображає повної картини, – науковець

analiz-moloka.jpg.pagespeed.ce.EeVjzqYVRVДослідження, яке провели журналісти видання The people хоч і показує, наскільки сумною є ситуація на ринку харчових продуктів (зокрема, молока), утім, не дає повної картини щодо якості молока, вважає науковий консультант Labprice.ua Микола Вовк. Адже в журналістському дослідженні молоко не перевірили за багатьма не менш важливими показниками.

«Домішки йоду, соди та розведення водою – це лише незначна частка фальсифікацій молока. Соду додають для зменшення кислотності. Окрім соди до молока можуть додавати речовини, що не будуть виділяти газ при реакції з кислотою. Тому, при визначення якості молока,  доцільно вимірювати безпосередньо його кислотність, – радить Микола Вовк. – Для цього знадобляться спеціальні прилади – pH-метр і кондуктометр. Вони прості у користуванні, відтак, перевірити молоко, маючи ці прилади, Ви зможете самостійно навіть удома».

У молопродуктах також можуть міститися такі небезпечні речовини як консерванти, антибіотики, та важкі метали. Перевірити молоко на їх наявність у домашніх умовах вже не вдасться, каже науковець. «Щоб обрати для себе безпечного і якісного виробника, молоко варто перевірити у спеціалізованій лабораторії. На українському ринку такі послуги пропонує компанія «ОТАВА», – каже Микола Вовк. Щоб контролювати якість молока і бути впевненому у його безпеці, такі дослідження рекомендовано проводити приблизно раз у півроку, вважає фахівець.