Чи дійсно бджоли були потруєні? З’ясуємо це за допомогою хімічного аналізу меду

Масовий мор бджіл у Криворізькому районі Дніпропетровської області

Без сумніву, користь від меду велика. Він підвищує імунітет, має антивірусну й антимікробну дію. І це тільки в тому випадку, якщо він не містить токсичних речовин.

25 травня 2018 року в селах Криворізького району почали масово гинути бджоли. Як повідомляють бджолярі, спочатку померли льотні бджоли, ті, що шукають, збирають і несуть у вулик нектар. Потім стали гинути бджоли-приймальниці, які нектар переробляють у мед.

Загинули рої у 50-ти бджільництвах району 

Причина загибелі, – в один голос кажуть пасічники, – в тому, що власник рапсового поля розпилював над рослинами пестициди. Згідно із законом, фермер повинен був повідомити в сільраду про час обробки, щоб бджолярі закрили вулики і не випускали бджіл. Як повідомила прес-секретар обласної поліції Анна Старчевська, за даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтею 247 КК України – порушення правил, встановлених для боротьби зі шкідниками й хворобами рослин.

Сумно те, що пасічники бояться їсти мед, який виробили бджоли, що загинули. Яка ймовірність, що отрутохімікати не попали у мед? Збитки пасічних господарств обчислюються мільйонами гривень: загиблі сім’ї бджіл і мед, непридатний до вживання.

Травневий мед – продукт, який так люблять ласуни. Навіть через рік він пахне весною і не загусає. Люди будуть із задоволенням його купувати. Але чи не нанесе він шкоди здоров’ю? Знаючи про масовий мор бджіл і, можливо, забруднений продукт – не ризикуйте. Зверніться в хімічну лабораторію Науково-сервісної фірми «ОТАВА».

Хімічний аналіз меду допоможе викрити фермера, який знищив бджіл

ОТАВА – сучасна компанія, в якій працюють висококваліфіковані фахівці на новітньому обладнанні. Науковці ОТАВИ знають, як допомогти бджолярам. В лабораторії хіміки-аналітики проведуть хімічний аналіз меду, з’ясують, чи є у складі меду залишки гербіцидів або пестицидів, та ідентифікують їх. Крім того, співробітники виїдуть на поле з рапсом, який оброблявся отрутохімікатом, і візьмуть проби на аналіз.

Таким чином, порівнюючи результати аналізу зразків меду та проб, узятих з поля, буде знайдено зв’язок між обприскуванням рапсу і мором бджіл. А це вже документальне підтвердження вини фермера. Не зволікайте – звертайтеся в компанію «ОТАВА».