milky.jpg.pagespeed.ce.oLs1Wj5Kvm

Чим небезпечне молоко тривалого зберігання

Термін зберігання молока на прилавках наших магазинів зростає з кожним роком. Якщо ще десятиліття тому більшість виробників молока пропонували продукцію, тривалість зберігання якої не перевищує 3-4 дні, то тепер все більше заводів пропонують продукцію тривалого зберігання – молоко, термін придатності якого становить від кількох тижнів до кількох місяців, при тому, що іноді для його зберігання навіть не потрібен охолодження. Та чи варто вірити на слово виробникам, які стверджують, що таке молоко – абсолютно без «хімії»? Чи підтвердить безпечність та якість такого продукту прискіпливий хімічний аналіз молока?

Наскільки безпечним є молоко тривалого зберігання? Відповідь на ці запитання шукали журналісти передачі «Дешево і сердито» на Новому каналі. Щоб встановити, чи якісним є молоко та чи не містить воно жодних додатків (таких як вода, сода, аміак, консерванти, антибіотики, тощо), журналісти замовили проведення хімічного аналізу молокау лабораторії компанії «ОТАВА». Визначення якості молока провели для двох зразків – органічного та звичайного молока з магазину, термін придатності якого становить 2 тижні.

При збільшенні терміну придатності якість молока та його безпека абсолютно не страждають, стверджують виробники. Консервантів у складі молока не вказує жоден із виробників продукції тривалого зберігання. За твердженням виробників, кілька тижнів, чи навіть кілька місяців запаковане молоко не псується за рахунок стерильності.

Щоб перевірити, чи дійсно виробники молока тривалого зберігання нічого не приховують, журналісти замовили хімічне дослідження молока тривалого зберігання. Окрім того, щоб зясувати, чи варто переплачувати за органічну продукцію, в лабораторію компанії «ОТАВА» на аналіз надали також зразок органічного молока.

Результати проведених досліджень молока показали, що органічне молоко повністю відповідає своїй назві – воно не містило жодних домішок. Натомість, у ході хімічного аналізу молока тривалого зберігання науковці виявили антибіотики. Отримані результати найімовірніше пов’язані з консервацією заводського молока антибіотиками для підтримання його свіжості впродовж неприродно великого терміну зберігання, заявленого на упаковці виробником, вважають науковці.

Михайло Осип