Для очистки чорноморської води планують збудувати штучні рифи з мідіями

1b2d6f035dcb0410b203a9ad04847d48У Чорному морі планують будівництво спеціальних колекторів з мідіями. Таке рішення прийняли члени постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, екології та надзвичайних ситуацій Одеської міської ради. Нововведення дасть змогу покращити якість морської води, та очистити її від забруднень.

Загальний стан акваторії Чорного моря поблизу Одеси погіршився ще в радянські часи, після завершення будівництва гідротехнічних споруд. У роки незалежності, внаслідок закриття деяких великих підприємств і зменшення шкідливих викидів, екологи констатували поліпшення якості води у Чорному морі.

Попри це, необхідність природного очищення морської води залишається й досі, адже кількості мідій у морі недостатньо, зазначив завідувач відділу проблем якості водного середовища Інституту морської біології НАН України, кандидат біологічних наук Сергій Дятлов.

Проблему частково можуть вирішити штучно створені рифи із мідіями. Позитивний досвід із будівництвом у Чорному морі штучних рифів для мідій вже має Болгарія.

Конструкції, необхідні для такого будівництва, пропонують безкоштовно надати Україні в рамках гранту, що успішно працює в інших чорноморських країнах. Три роки тому Україна вже була готова отримати з-за кордону спеціальні конструкції та розпочати будівництво нових рифів. На заваді тоді стала заборона на будівництво у морі, що діє на сьогодні в Україні.

Сергій Дятлов зазначив, що для вирішення проблеми сьогодні очікують на рішення Верховної Ради України або постанову Кабінету Міністрів України, яка б дозволила таке будівництво.

За матеріалами сайту НАНУ