Що стало причиною задимленості у Києві? Як захистити себе від смогу?

Аномальна спека та великий відсоток вихлопних газів автомобілів у повітрі стали причиною задимленості у Києві. Спеціалісти пояснюють: 25 липня 2016 року над столицею утворилося щось схоже на «повітряну ковдру», в науці це явище називають температурною інверсією. За таких умов порушується вертикальний рух повітря, а отже, нижні шари атмосфери, які несуть шкідливі речовини, не можуть піднятися вгору і викликають задимленість. Схожі ситуації періодично виникають і у інших великих містах.  Жителі столиці занепокоєні, чи безпечно це для їхнього здоров’я? І як захистити себе?

Вплив смогу на здоров’я людини

Науковці попереджають, побоювання киян за своє здоров’я не безпідставні. Все частіше забруднене повітря стає причиною розвитку різних захворювань і навіть смертей. За розрахунками ВООЗ до 2020 року 8 мільйонів смертей на рік буде пов’язано із забрудненим повітрям.

Смог належить до основних проблем сучасних міст. Він небезпечний тим, що здатний викликати розвиток астми, емфіземи легенів, хронічного бронхіту та інших респіраторних проблем, а також подразнення очей і зниження стійкості до простудних і легеневих інфекцій, порушення функціонування серцево-судинної системи, і навіть стати причиною інсультів та розвитку раку легенів. Тривале перебування в умовах значної задимленості може стати причиною нестачі вітаміну D  в організмі, що особливо небезпечно для дітей.

Групи людей, які найбільш чутливі до забрудненого повітря

На сьогодні лікарі виділяють групи людей, які особливо чутливі до дії забрудненого повітря, це так звані групи ризику:

1) Діти. Діти більш чутливі до дії шкідливих газів та більш схильні до розвитку астми, респіраторних захворювань, хронічних захворювань тощо. Особливо піддаються впливу діти, які протягом тривалого часу бігають, граються на відкритому повітрі.

2) Люди із захворюваннями органів дихання. Людей, які страждають на астму або інші хронічні захворювання органів дихання є більш чутливими і вразливими до впливу смогу. Як правило, вони будуть відчувати несприятливі наслідки раніше і за значно менших концентрацій шкідливих речовин у повітрі.

3) Люди із захворюваннями серцево-судинної ситеми. Люди, які мають проблеми із серцево-судинною системою можуть важче за інших переносити смог.

4) Люди з підвищеною чутливістю до дії смогу. Здорові люди, без хронічних захворювань чи будь яких інших порушень з індивідуальною чутливістю до смогу.

5) Люди похилого віку.  Люди похилого віку можуть гірше переносять несприятливі наслідки дії смогу, особливо, якщо вони страждають від респіраторних захворювань чи тривалий час знаходяться на відкритому повітрі.

Таким чином, в умовах забрудненого повітря, людський організм стикається з великими труднощами по захисту себе від дії шкідливих газів. Навіть здорові люди, які тривалий час займатися напруженою діяльністю на відкритому повітрі, можуть гостро відчути негативний вплив смогу.

Як захистити себе від негативного впливу смогу?

jakist-povitria-v-kyjeviПитання покращення стану якості повітря має розглядатися і вирішуватися на державному рівні, але за умов що склалися, кожен повинен навчитися захищати себе від негативного впливу шкідливих газів, які нависли над столицею, для цього необхідно дотримуватися нескладних правил:

  • по можливості, обмежити час перебування в умовах забрудненого повітря;
  • уникати фізичних навантажень, наприклад не варто бігати, виконувати фізичні вправи, на відкритому повітрі, так як підвищена фізична активність змушує людей швидше і глибше дихати, таким чином накопичувати шкідливі речовини в організмі;
  • використовувати захисні маски. Але слід пам’ятати, що звичайні медичні маски не в змозі захистити від шкідливих газів, адже вони призначені для захисту медичних працівників від бризок рідини (крові), а не забрудненого повітря. Більш ефективними будуть респіратори, які захищають від дрібних твердих частинок. При їх використанні слід звернути увагу, що маски мають обмежений термін застосування, можуть утримувати лише обмежену кількість макрочастинок-забруднювачів у своєму фільтрі. Зазвичай вони ефективні протягом перших 8 годин, тому щоб не втратити позитивного ефекту потрібно вчасно їх змінювати. Для тих хто страждає на бронхіальну астму створені спеціальні маски з вентиляційними отворами, це полегшує дихання;
  • у періоди з високим рівнем шкідливих речовин у повітрі необхідно щільно закривати двері та вікна, щоб мінімізувати потрапляння шкідливих газів у середину будинку. Бажано періодично перевіряти стан повітря, яким ми дихаємо, у квартирі на вулиці, особливо це стосується людей із групи ризику (люди у яких виявлені проблеми серцево-судинною системою, дітям, людям похилого віку).

Самостійно встановити рівень шкідливих газів у повітрі не можливо, крім того підвищення шкідливих речовин у повітрі не завжди супроводжується появою смогу, задимленості. Інколи про сильне забрудння повітря люди дізнаються уже після прояви перших ознак захворювання (появи кашлю, подразнення очей тощо). Тому, щоб вчасно виявити шкідливі гази, необхідно звернутися за допомогою до спеціалізованих наукових лабораторій, які проведуть якісний аналіз повітря та нададуть необхідні рекомендації.

Микола Вовк,
науковий консультант Labprice.ua

Де замовити аналіз повітря?

Де купити газоаналізатор на формальдегід?