Чому спеціалісти екологічного контролю не можуть підтвердити хімічне забруднення води?
Щороку в пресі з’являється інформація про загибель риби. Чи щось змінилося за ці роки? Знайшли причину мору риби?
Ось останні повідомлення:
Щороку фахівці звітують про обстеження водоймищ. Громадськості повідомляють, що аналіз води «в нормі», що «відхилень від нормативних вимог не виявлено». А причина – в стрибках температури повітря, в біохімічних процесах, які відбуваються у воді (розкладання планктону й розмноження синьо-зелених водоростей). Хто-небудь бачив синьо-зелені водорості в травні?
Біологи вважають, що мор риби почався від спеки. А місцеві жителі впевнені, що всьому виною відходи виробництва, які спускаються недостатньо очищеними у воду, пестициди з полів і тваринні та людські фекалії. Чому тоді спеціалісти екологічного контролю не можуть підтвердити хімічне забруднення? Дивитися треба глибше. На можливість державних структур впливає фінансування, наявність сучасного обладнання в дослідницьких лабораторіях і наявність реактивів для аналізу. Є ще значне обмеження: у роботі фахівці державних служб мають право керуватися тільки затвердженими посібниками, а кількість методик строго регламентована, зробити аналіз на свій розсуд ніхто не має права.
Схожі проблеми й у приватних лабораторіях, які спеціалізуються на аналізі води з різних водойм. Як правило, вони працюють за стандартними аналітичними методиками. А якщо у водоймі з’являється новий хімічний забруднювач, їм важко розібратися, оскільки в них немає сучасного аналітичного обладнання та відповідних кадрів – аналітиків-науковців.
Хто в зоні ризику?
В Україні бурхливо розвивається бізнес із розведення риби в ставках. Ентузіасти замахнулися навіть на американського осетра. Ця риба чудово обжилася на Черкащині й приносить
Крім вирощування «аборигенних» риб (судака, сома, коропа), як
Людей, захоплених своєю справою, достатньо. Необхідно створити такі екологічні умови, щоб рибна промисловість розвивалась. Тому при розведенні риби на першому місці стоїть контроль за якістю води.
Можливості компанії «ОТАВА» при проведенні хімічного аналізу води
Компанія проводить екологічні аналізи й дослідження якості води, використовуючи новітнє обладнання і розробляючи методики в залежності від поставленої задачі. У разі необхідності звертається за консультацією до провідних українських учених.
Співробітники аналітичної лабораторії ОТАВИ проводять
Невстановлена причина, чому гинуть риби у водоймах – це якраз той випадок, коли потрібно застосовувати науковий хімічний аналіз, виконувати нетипові дослідження, щоб «докопатися до суті». Використовуючи багаторічний досвід, фахівці лабораторії виконають розширений аналіз проб води, інтерпретують дані й допоможуть виявити фактори, що призвели до мору риби. А основне, вони, як науковці, можуть розібратися з новими хімічними забруднювачами, які постійно продуктує людська діяльність та мають доступ до сучасних приладів.
Звертайтесь до компанії «ОТАВА», замовляйте хімічний аналіз води. Точна інформація про основні складники води допоможе виявити відхилення від дозволених норм і своєчасно вжити запобіжних заходів.