чому гине риба в ставках

Своєчасний науковий хімічний аналіз води із ставка допоможе знайти причину мору риби

Чому спеціалісти екологічного контролю не можуть підтвердити хімічне забруднення води?

Щороку в пресі з’являється інформація про загибель риби. Чи щось змінилося за ці роки? Знайшли причину мору риби?

Ось останні повідомлення: 15 травня 2018 року у Вінницькій області на території міста Ладижин у річці Південний Буг зафіксовано загибель карася. За розрахунками екологів, нанесено збитків на суму понад 270 тисяч гривень.

5 червня 2018 р. у Чернівцях в одному з озер парку «Жовтневий» працівники виявили масову загибель риби. І цей згубний перелік можна продовжити.

Щороку фахівці звітують про обстеження водоймищ. Громадськості повідомляють, що аналіз води «в нормі», що «відхилень від нормативних вимог не виявлено». А причина – в стрибках температури повітря, в біохімічних процесах, які відбуваються у воді (розкладання планктону й розмноження синьо-зелених водоростей). Хто-небудь бачив синьо-зелені водорості в травні?

Біологи вважають, що мор риби почався від спеки. А місцеві жителі впевнені, що всьому виною відходи виробництва, які спускаються недостатньо очищеними у воду, пестициди з полів і тваринні та людські фекалії. Чому тоді спеціалісти екологічного контролю не можуть підтвердити хімічне забруднення? Дивитися треба глибше. На можливість державних структур впливає фінансування, наявність сучасного обладнання в дослідницьких лабораторіях і наявність реактивів для аналізу. Є ще значне обмеження: у роботі фахівці державних служб мають право керуватися тільки затвердженими посібниками, а кількість методик строго регламентована, зробити аналіз на свій розсуд ніхто не має права.

Схожі проблеми й у приватних лабораторіях, які спеціалізуються на аналізі води з різних водойм. Як правило, вони працюють за стандартними аналітичними методиками. А якщо у водоймі з’являється новий хімічний забруднювач, їм важко розібратися, оскільки в них немає сучасного аналітичного обладнання та відповідних кадрів – аналітиків-науковців.

Хто в зоні ризику?

В Україні бурхливо розвивається бізнес із розведення риби в ставках. Ентузіасти замахнулися навіть на американського осетра. Ця риба чудово обжилася на Черкащині й приносить рибному господарству «Гірський Тікич» непоганий прибуток.

Крім вирощування «аборигенних» риб (судака, сома, коропа), як стверджує голова державного агентства рибного господарства Ярослав Бєлов, в України доцільно займатися розведенням молюсків – мідій і устриць.

Людей, захоплених своєю справою, достатньо. Необхідно створити такі екологічні умови, щоб рибна промисловість розвивалась. Тому при розведенні риби на першому місці стоїть контроль за якістю води.

Можливості компанії «ОТАВА» при проведенні хімічного аналізу води 

Науково-сервісна фірма «ОТАВА»химический анализ воды мор рыбы чи не єдина в Україні, яка береться виконувати комплексні завдання, пов’язані з вирішенням усіх проблем замовника.

Компанія проводить екологічні аналізи й дослідження якості води, використовуючи новітнє обладнання і розробляючи методики в залежності від поставленої задачі. У разі необхідності звертається за консультацією до провідних українських учених.

Співробітники аналітичної лабораторії ОТАВИ проводять хімічний аналіз води на вміст гумінових та фульвокислот, утворення яких у ставку знижує кількість кисню у воді, а без кисню риби не можуть дихати. Фахівці виконують усі необхідні аналізи води, серед яких забруднення важкими металами, отрутохімікатами, токсичними речовинами. Деякі із забруднюючих елементів, такі як свинець (Pb), миш’як (As), ртуть (Hg), хром (Cr) та інші, є отруйними навіть у малих дозах. Високий рівень пестицидів і гербіцидів може мати негативний вплив на здоров’я риб та інших організмів. Існують такі сполуки, як ціаніди, тіоціаніди, феноли, фториди, радіоактивні речовини. Вони шкідливі для людей і тварин.

Невстановлена ​​причина, чому гинуть риби у водоймах – це якраз той випадок, коли потрібно застосовувати науковий хімічний аналіз, виконувати нетипові дослідження, щоб «докопатися до суті». Використовуючи багаторічний досвід, фахівці лабораторії виконають розширений аналіз проб води, інтерпретують дані й допоможуть виявити фактори, що призвели до мору риби. А основне, вони, як науковці, можуть розібратися з новими хімічними забруднювачами, які постійно продуктує людська діяльність та мають доступ до сучасних приладів.

Звертайтесь до компанії «ОТАВА», замовляйте хімічний аналіз води. Точна інформація про основні складники води допоможе виявити відхилення від дозволених норм і своєчасно вжити запобіжних заходів.