Високий вміст формальдегіду в повітрі загрожує здоров’ю киян. Як захистити себе від негативного впливу формальдегіду?

За повідомленнями Державної служби з надзвичайних ситуацій, 29 липня 2016 року в повітрі міста Києва було зафіксовано перевищення допустимих норм оксиду вуглецю та діоксиду азоту, а рівень формальдегіду збільшився майже в чотири рази. Спека та великий відсоток забруднених речовин в повітрі призвели до утворення приземлених тумани в столиці, і як результат погіршення видимості та дискомфорт на дорогах. Але головне питання, яке сьогодні турбує киян, це чи безпечна ситуація, що склалася для здоров’я людей? Та як захистити себе від згубної дії формальдегіду? http://health.unian.ua/regnews/1442773-riven-formaldegidu-u-kievi-perevischeno-v-4-razi-oznaki-otruennya.html

Симптоми отруєння формальдегідом

Перші симптоми, які спостерігаються при отруєнні формальдегідом:

– сльозотеча, печіння та свербіж очей, нежить, болі в горлі, чхання, головні болі. Проблема і в тому, що досить часто ці симптоми сприймають за звичайну застуду.

– утруднене дихання, задишка, кашель, у такому випадку особливо обережними слід бути людям, які страждають на захворювання дихальної системи, зокрема астму, бронхіти, пневмонії тощо.

– різкі зміни настрою (наприклад, депресія, дратівливість), безсоння, синдром дефіциту уваги, нудота, погіршення сприймання інформації, пам’яті і рівноваги.

– поява подразнень шкіри (контактний дерматит, шкірні висипання, пухирі).

– прояви алергічних реакцій.

Який вплив формальдегіду на людський організм?

Потрапивши в організм, формальдегід розщеплюється клітинами порожнини рота, носа, горла і дихальних шляхів, а близько третини всмоктується в кров.

Формальдегід дуже швидко поглинається в дихальних шляхах, а тому викликає негайне місцеве подразнення слизових оболонок носа, верхніх дихальних шляхів. Навіть досить низькі концентрації формальдегіду можуть викликати нежить, біль у горлі, кашель, біль у грудях, задишку, хрипи. При високих концентраціях спостерігається сильне запалення дихальних шляхів, що призводить до набухання в горлі, запалення трахеї і бронхів, звуження бронхів, запалення легенів, а також накопичення рідини в легенях. У людей, які мають індивідуальну чутливість до формаліну може розвинутися значне звуження бронхів навіть при дуже низьких концентраціях. Бронхіальне звуження може початися відразу або через 3 до 4 годин після вдихання формальдегіду, його вплив може збільшуватися протягом 20 годин після і зберігатися протягом декількох днів. Діти більш вразливі до дії агресивної речовини, ніж у дорослі через відносно менший діаметр їх дихальних шляхів.

Вплив низьких концентрацій парів формальдегіду може викликати подразнення очей. Потрапляння розчину формаліну в очі може пошкодити рогівку, спричинити помутніння поверхні ока, викликати загибель поверхневих клітин ока, і навіть втрату зору.

Активно реагує на отруєння формальдегідом і шкіра людини, на ній з’являються контактні алергічні дерматити, шкірні висипання, пухирі.

Потрапляння водних розчинів формальдегіду в кишково-шлунковий тракт може привести до серйозних корозійних травм стравоходу і шлунка. Що буде супроводжуватися нудотою, блювотою, діареєю, болем у животі, запалення шлунка, утворенням виразки ротоглотки, надгортанника, стравоходу і шлунка. Також можуть спостерігатися метаболічний ацидоз, судинний шок, гостра ниркова недостатність.

Нервова система на отруєння формальдегідом реагує головним болем, порушенням сну, дратівливістю, погіршенням пам’яті, сприйняття, рівноваги тощо. У чутливих до формальдегіду людей, при потраплянні його в організм (з повітрям, чи у формі розчину) може розвинутися алергічна реакція. Найбеззахисніші в цьому випадку діти, особливо ті, які мають слабку імунну систему.

На молекулярному рівні формальдегід може взаємодіяти з ДНК, білками, молекулами на мембранах клітин, що призводить до порушення функцій клітини. Високі концентрації викликають руйнування білків в результаті чого клітина гине.

Тривалий контакт з високим рівнем формальдегіду може викликати розвиток астми та контактного дерматиту, сильного головного болю, депресії, зміни настрою, безсоння, дратівливості, погіршення пам’яті, рівноваги, синдрому дефіциту уваги. Особливу увагу лікарі звертають на самопочуття вагітних жінок, так як формальдегід, може бути токсичним для плода, викликати різні генетичні порушення.

Формальдегід може спричинити розвиток лейкемії

formaldegid_u-povitriЩе у 1980 році науковці помітили зв’язок між професійним впливом формальдегіду і збільшенням ризику розвитку раку. А тому він був класифікований як ймовірний канцероген для людини в умовах високої або тривалої дії. Значно пізніше були опубліковані дані про прямий вплив формальдегіду на лімфатичну і кровотворну систему, а також залежність між розвитком лейкемії і формальдегідом. Починаючи з 2011 року формальдегід офіційно визнаний канцерогеном людини.

На сьогодні тривають дослідження взаємозв’язку між впливом формальдегіду і раком носоглотки чи легенів.

Як захистити себе від смогу з формальдегідом?

  • Намагайтеся уникати тривалих прогулянок на відкритому повітрі, щільно закривай вікна та двері квартир, щоб уникнути накопичення шкідливих речовин у приміщенні.
  • Не перевантажувати організм фізичними вправами, так як активна фізична праця сприяє більш швидкому і глибокому диханню, таким чином призводить до акумуляції шкідливих речовин в організмі.
  • На вулиці, людям з індивідуальною чутливістю до формальдегіду, слід використовувати захисні респіратори, так як звичайні медичні маски не в змозі захистити від шкідливих газів.
  • Ефективним у стимуляції організму до протидії шкідливим речовинам є вживання цитрусових, продуктів багатих на вітамін А (морква, чорниця, яєчні жовтки, малина, петрушка тощо).
  • Необхідно сприяти роботі нирок, для виведення шкідливих речовин з організму, ефективним буде вживання сечогінних продуктів (кавун, диня). Більше пити простої води.
  • Уникати надмірного навантаження на травну систему, для цього відмовитися від вживання жирної їжі, солодощів, газованих напоїв, алкоголю, чіпсів, сухариків тощо.
  • Робити вологе прибирання, після прогулянки прати одяг.
  • Уникати користування лаками для волосся, так як вони сприяють накопиченню формальдегіду в приміщенні.
  • Пам’ятайте, рослини є ефективних засобом видалення шкідливих хімічних речовин з повітря. Вважається, що папороті, найбільш ефективно борються із формальдегідом. Також досить дієвими є хризантеми, тюльпани, філодендрони, пальми, і плющі.

Микола Вовк,
науковий консультант Labprice.ua

Можливість перевірити якість повітря на вміст шкідливих речовин доступна кожному. Щоб зробити аналіз повітря та визначити в ньому рівень формальдегіду, необхідно звернутися за допомогою до наукової лабораторії.