Young Boy Drinking Milk

Вміст пестицидів в молоці може стати причиною розвитку хвороби Паркінсона

У Японії, науковці медичного університету Сіга в Оцу виявили зв’язок між уживанням молока та появою хвороби Паркінсона. Щоправда, винуватцем захворювання є не саме молоко, а вміст у ньому пестициду, який широко використовували до початку 1980-х років для боротьби із шкідниками.

Науковці дослідили, що клітини мозку руйнував пестицид

У дослідженні науковців університету Сіга взяли участь 449 добровольців – чоловіків, вік яких в середньому становив 54 роки. За їх станом здоров’я спостерігали аж до самої смерті, після чого досліджували мозок піддослідних.

Руйнування нервових клітин у певній частині головного мозку є ранньою ознакою хвороби Паркінсона – такі руйнування виникають за довго до того, як у людини з’являться перші помітні симптоми хвороби. Дослідження показали, що люди, які не мали шкідливих звичок та пили 2 і більше склянок молока на день, мали на 40% менше клітин у цій частині мозку, ніж ті, хто молока пив менше.

У ході дослідження, у піддослідних також вимірювали вміст у мозку пестициду гептахлор епоксид. Результати досліджень показали, що у тих, хто не мав шкідливих звичок та випивав більше двох склянок молока в день гептахлор епоксид був присутній у мозку у значних концентраціях. Саме із вмістом цього пестициду пов’язують збільшення ймовірності виникнення хвороби Паркінсона, пише видання Багнет.

Пестицид в молоко потрапив з кормом для корів

korm-dlia-koriv.jpg.pagespeed.ce.P6BBKFvVxSПестицид гептахлор епоксид внаслідок широкого застосування у сільському господарстві, на початку 80-х років виявили у великих концентраціях у молоці на Гавайях. Окрім молока, вміст цього пестициду виявили також і у воді в криницях тих місцевостей.

50 років тому гептахлор епоксид широко застосовували для обробки насіння кукурудзи та інших злакових. В Агенстві з охорони довкілля у США з’ясували, що пестицид потрапив у молоко із кормів – силосу та соломи, з рослин, насіння яких обробляли гептахлор епоксидом.

При потраплянні в організм людини, цей пестицид, викликає ниркову та печінкову недостатність, порушення роботи серця та спричиняє судоми. Використання цього пестициду для захисту сільськогосподарських культур було заборонено у США у 2001 році.

Ситуація в Україні: хімічні аналізи показали, що рівень ДДТ у крові українців один з найвищих у світі

Сьогодні в Україні вміст у ґрунті, воді та сільськогосподарських продуктах пестицидів – не рідкість. При чому, харчові продукти, вода та ґрунт можуть бути забрудненими як пестицидами, які дозволені для використання, так і тими, виробництво, продаж та використання яких на сьогодні заборонено кілька десятиліть тому через їх токсичність для людини.

Один із таких заборонених пестицидів, забруднення яким в Україні і досі є вкрай актуальним – ДДТ (дуст). У 1948 році за синтез та характеристику цього пестициду науковець Поль Мюллер навіть отримав Нобелівську премію. Дуже швидко ДДТ набула широкого застосування як в сільському господарстві, так і в медицині. Утім, вже за декілька десятиліть дослідження показали, що дуст має канцерогенний та мутагенний вплив, є ембріотоксином, нейротоксином та імунотоксином.

Попри те, що у СРСР поступово впроваджували заборону використання дусту з 1970-ого року, в Україну ДДТ продовжували поставляти до 1978 року. Відповідно до досліджень, котрі проводилися до 2004 року, вміст ДДТ у крові та материнському молоці Українців є чи не найвищим у світі.

Як перевірити безпеку та якість молока?

himichni-analizy-dliz-vyznachennia-jakosti-moloka.jpg.pagespeed.ce.gQR3iP3C0fВ організм людини небезпечні пестициди потрапляють разом із їжею, вирощеною у забрудненому ґрунті, разом із тваринною продукцією, (якщо тварини вживали забруднені корми), а також разом із водою. Разом із тим, в Україні досі є території, де вміст небезпечних протермінованих чи заборонених до використання пестицидів «зашкалює».

Так, кілька років тому підприємець придбав земельну ділянку, де, як згодом з’ясувалося, концентрації в ґрунті заборонених до використання небезпечних пестицидів було перевищено в десятки тисяч раз.  Чоловік звернувся із проханням провести хімічний аналіз до Науково-сервісної компанії “ОТАВА”, що спеціалізується на проведенні наукових хімічних аналізів, та проводить хімічні дослідження води, ґрунту та харчових продуктів, зокрема, на виявлення в них небезпечних речовин.

Хімічні аналізи ґрунту, проведені науковцями “Отави” показали, що на придбаній ділянці у ґрунті був цілий ряд пестицидів, у кількостях, що перевищували максимально дозволені рівні у тисячі чи навіть у сотні тисяч разів. Перебування на такій ділянці тривалий час могло виявитися небезпечним для здоров’я,або і життя людей. Відтак, ділянку не можна було використовувати без попереднього знезараження.

Нерідко небезпечні пестициди, а також важкі метали, гормони, діоксини, тощо, потрапляють також у харчові продукти, зазначають науковці. Тож, щоб захистити себе та своїх рідних від небезпечних продуктів, фахівці компанії “Отава” рекомендують провести хімічні аналізи харчових продуктів, зокрема, хімічний аналіз молока, що покаже, наскільки корисним є продукт, чи не містить він небезпечних “додатків”, таких як пестициди, гормони чи важкі метали.

Михайло Осип