Воду з кожного третього колодязя в Україні не можна пити

За словами експертів у публікації на сторінці інформаційної служби Радіо Свобода, вода у кожному третьому колодязі не відповідає бактеріологічним та хімічним показникам, а отже, її не можна пити. Таких висновків дійшли працівники Державної санітарно-епідеміологічної служби при черговій перевірці стану води у приватних колодязях.

Особливо загрозливого стану набуває ситуація в Закарпатті, адже це єдиний регіон, де переважає сільське населення. Таким чином, водопровідною водою користується лише 12% всього населення, переважна ж більшість людей вживає воду із власних колодязів, які роками не проходили перевірку на якість.

Погана якість води у колодязях часто пов’язана із неправильним місцем їх розташування, а саме біля стічних ям, туалетів, сховищ отрутохімікатів. Але навіть правильно підібране місце для криниці не вбереже від можливого забруднення нітратами, особливо якщо вода знаходиться на глибині до 10 метрів, адже змиті з дощем добрива можуть легко потрапити до питної води.

Отже, незалежно від місця розташування колодязя, якість води обов’язково потрібно перевіряти, крім того завдяки науковим лабораторіям, якісний аналіз води став доступним для всіх бажаючих.

Про те, які санітарно-гігієнічні дослідження доступні для замовлення читайте на сторінці наукового порталу. Вчасно проведений аналіз може вберегти вас та ваших рідних від захворювань нервової та серцево-судинної систем, органів дихання тощо.