Які з відомих українських виробників додають до молока рослинні жири? Перелік

Центр експертиз “Тест” провів дослідження якості молока найбільш відомих виробників.

З’ясувалося, що деякі вітчизняні молокозаводи не гребують такими прийомами, як додавання до молока рослинного жиру та антибіотиків.

Під час дослідження перевірили 10 фірм-виробників молока. Зокрема:

  1. «Заречье»
  2. «Молокія»
  3. «Слов’яночка»
  4. «Ферма»
  5. «Волошкове поле»
  6. «Простоквашино»
  7. «Хуторок»
  8. «Дживальдис»
  9. «Кожен день» («Ашан»)
  10. «Повна чаша» («Сільпо», «Фора», «Фоззі»)

Молоко перевіряли за такими критеріями:

  • вміст рослинних жирів у молоці;
  • перевірка відповідності жирності показнику, зазначеному на упаковці;
  • мікробіологічні дослідження (перевірка на наявність у молоці кишкової палички та сальмонели);
  • наявність у молоці антибіотиків;
  • відповідність та повнота інформації про продукт на етикетці;
  • смакові якості молока.

За результатами дослідження якості молока найвищу оцінку отримали «Молокія», «Заречье», «Ферма», «Повна чаша» та молоко торгової марки «Слов’яночка». Оцінку «добре» отримали «Простоквашино» та «Волошкове поле».

А от молоко «Хуторок», «Дживальдис» та «Кожен день» («Ашан») отримали оцінку «погано». У молоці «Кожен день» виявили рослинні жири. У молоці «Хуторок» знайшли кишкову паличку та антибіотики. А в молоці «Дживальдис»  –  рослинні жири й антибіотики.

Щоправда, цей тест дає можливість виявити лише незначну частину шкідливих сполук, які можуть бути в молоці, зазначає науковий консультант Labprice.ua Микола Вовк. «Критерії, що використали для оцінки молока в цьому тесті не дають повної картини щодо якості молока. У молоці під час ретельного дослідження можна виявити значно ширший перелік шкідливих речовин-забрудників та речовин, завдяки яким фальсифікують молоко», – каже науковець.

Сучасні лабораторії дають можливість швидко і точно виявляти широкий спектр речовин-домішок у молоці. Такі дослідження є доступними і для приватних споживачів. Зокрема, детальні дослідження молока на замовлення фізичних осіб проводить НСФ «Отава». У ході лабораторного дослідження молоко перевіряють не лише на наявність антибіотиків, нерослинних жирів та мікробіологічного забруднення, але і на наявність консервантів та дезінфікуючих речовин (їх додають, щоб продовжити термін придатності продукту), пестицидів та важких металів (що можуть потрапити у молоко з раціону корови) тощо.

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі