Експертизи під замовлення. У Харкові розпочала роботу комунальна лабораторія

Наприкінці минулого року чиновники вирішили реформувати санстанцію – замість неї створили дві нові структури. У будівлі колишньої міської СЕС створили підприємство «Санепідсервіс». Стара адреса і навіть поки ще колишня вивіска, але вже нові функції. У будівлі колишньої міської санстанції тепер – комунальна лабораторія.

Надія Тюленєва, біолог: «Лабораторія займається дослідженням харчових продуктів, визначенням фізико-хімічних показників, солей важких металів, мікотоксинів».

Провести аналіз продуктів і води, перевірити рівень шуму і радіації в приміщенні – в лабораторії проводять практично будь-які дослідження. Але повноважень у її співробітників – набагато менше, ніж у санлікарів. Прийти в магазин або до виробника, щоб відібрати проби – не можуть.

Христина Кривоніс, директор КП «Санепідсервіс»: «Теоретично, ми можемо досліджувати будь-яку пробу продукції. Але для того, щоб це було інформативно, і для того, щоб об’єктивний результат видати – як для заявника, так і для виробника, так і для продавця, який реалізував цю продукцію, звичайно, відбір проб здійснювати повинен фахівець».

Свою продукцію на аналіз виробники в лабораторію приносять самі – їм за законом належить мати висновок про її безпеку. Тут уже провели дві сотні досліджень – в основному вивчали продукти харчування. В лабораторії зізнаються: навіть якщо знайдуть порушення, повідомлять про них тільки замовнику.

Христина Кривоніс, директор КП «Санепідсервіс»: «Ми не можемо і, загалом-то, не повинні вживати будь-яких заходів, якщо виявляємо недоброякісну продукцію, що не відповідає нормативним документам, ми повідомляємо про це замовнику досліджень, тобто керівнику підприємства, його відповідальність».

Працюють в новій лабораторії колишні співробітники міської та районної санстанцій. Надалі тут планують освоїти і нові дослідження – на токсини і паразитів.

Відеосюжет можна переглянути на http://www.objectiv.tv/180113/79757.html

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі