Наукові прогнози на 2014 рік

Редакція Nature подивилася, чим наука може здивувати нас у 2014 році

Трансгенні мавпи

Кілька груп дослідників, включно із командою під керівництвом генетика Еріки Сасакі (Erika Sasaki) та біолога стовбурових клітин Хідеюкі Окано (Hideyuki Okano) із Університету Кейо в Токіо сподіваються створити трансгенних приматів із вадами імунної системи або мозку. Це може викликати багато питань з точки зору етики, але може і підвести нас ближче до правильного лікування людей (миші – не завжди гарні моделі подібних захворювань). Можливо, у такій роботі використовуватиметься метод роботи з генами CRISPR, який минулого року став дуже популярним.

Космічні зонди

Космічний апарат «Rosetta» Європейського космічного агентства (ЄКА) може стати першою місією, яка посадить зонд на комету. Якщо все буде добре, він сяде на комету Чурюмова-Герасименко у листопаді. Марс також стане доволі жвавим місцем: індійська орбітальна місія дістанеться цієї планети у вересні, майже одночасно із зондом «MAVEN» від НАСА. А марсохід «Curiosity», так само НАСА, нарешті досягне мети своєї подорожі – схилу гори Еоліди висотою у 5,5 км, де шукатиме ознаки води. Що ж стосується нашої рідної планети, то тут НАСА планує запустити орбітальну станцію, яка буде слідкувати за рівнем двоокису вуглецю в атмосфері.

Досягнення у нервовій системі

Нейробіолог Мігель Ніколеліс (Miguel Nicolelis) із Дюкського університету в Даремі, штат Північна Кароліна розробив екзоскелет, яким можна керувати силою думки. Вчений сподівається, що його винахід допоможе людям із травмами спинного мозку зробити перший удар по м’ячу на Чемпіонаті світу з футболу, який відбудеться у 2014 році в Бразилії. У той же час зусилля вчених направлені і на відновлення нервового зв’язку безпосередньо між мозком і паралізованою областю, а не роборукою чи екзоскелетом. До проведення базових досліджень нейронауковців приваблює і фінансування від великих американських та європейських ініціатив, наприклад «Human Brain Project» ЄС.

Новітні ліки

У фармацевтичній індустрії уся увага прикута до результатів випробувань двох революційних способів лікування антитілами, які змушують імунну систему людини боротися із раком. Ліки «Ніволумаб» та «Ламбролізумаб» блокують певні білки, що стримують Т-клітини пацієнта від нападу на пухлину. В ранніх випробуваннях ці ліки отримали кращий рівень відповіді у пацієнтів, аніж «імілімумаб», схожий препарат, який розробили у 2011 році для лікування меланоми на пізніх стадіях.

Революція відновлення

Напівпровідники «перовскіти» перетворюють енергію світла у електричну. Вони дешеві у виробництві і, як уже було доведено, можуть досягати 15% конвертації (перші зразки у 2009 році давали лише 4%). Очікується, що цього року ми побачимо незначне зростання показників, можливо навіть буде досягнуто 20% – нижньої границі комерційних фотоелементів на кремнієвій основі. Команда вчених в Оксфордському університеті, Великобританія також сподівається створити перовскіти без використання свинцю.

Надія для хворих на ВІЛ

У 2013 році дві команди дослідників показали, що два антибіотики «широкого спектру дії», спрямовані на різні типи ВІЛ, швидко знищували цей вірус у мавп. Таку терапію перевірять на людях – носіях ВІЛ, а результати мають з’явитися восени. У той же час, лікування хворих від народження дітей, яке стало доступним минулого року, може призвести до ширших випробувань методики, тобто використанні більших доз антиретровірусних препаратів при народженні.

Мініатюрний секвенсор

Цього року після десяти років розробок на ринок має вийти технологія нанопори, яка швидко секвенує ДНК під час проходження молекули крізь білкове кільце. Британська компанія «Oxford Nano-pore Technologies» збирається опублікувати перші дані від секвенсора розміром із карту пам’яті, який науковці перевірятимуть найближчим часом. У перспективі він зможе читати довші нитки ДНК, аніж будь-яка інша технологія (можливо, навіть стане корисним у секвенуванні змішаних зразків, наприклад, бактеріальних ДНК), а також видаватиме результати у реальному часі.

Кращий клімат

В листопаді Міжурядова група експертів з питань зміни клімату завершить свою п’яту доповідь. Результати ІІ та ІІІ робочих груп зосередяться на впливі змін клімату і способів адаптації або пом’якшення цих наслідків у різних суспільствах (І робоча група опублікувала свої результати минулого року). Окрім формальних переговорів, Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун багато сподівань покладає на «сміливі обіцянки» щодо викидів під час вересневого саміту в Нью-Йорку. З боку досліджень, у квітні в промислову експлуатацію вийде канадський проект вловлювання і зберігання вуглецю – вугільна електростанція «Boundary Dam» у провінції Саскачеван.

Утворюємо хвилі

Команда дослідників космічного супутника «Планк», ЄКА має опублікувати дані про зміни поляризації фотонів фонового мікрохвильового випромінювання Всесвіту в різних точках небосхилу. Вважається, що цей таємничий малюнок утворила «інфляція», тобто швидке розширення Всесвіту після Великого Вибуху. Якщо його можна визначити, то деталі можуть стати доказами реліктових гравітаційних хвиль, які, ймовірно, у перші миті Всесвіту збурювали простір і час.

Відновлення стовбурових клітин

Цього року японські вчені розпочнуть перші клінічні тести з використанням індукованих плюрипотентних клітин – проте не варто очікувати на швидкі результати. Біотехнологічна фірма «Advanced Cell Technology» у Санта-Моніці, штат Каліфорнія заявляє, що оприлюднить дані двох тріальних тестів з використанням ембріональних стовбурових клітин людини – єдиних досліджень, які змогли отримати затвердження від американських фармацевтичних регулювальних органів. Ці два дослідження передбачають введення клітин сітківки, вирощених зі стовбурових клітин, приблизно трьом десяткам людей із однією з двох форм невиліковної дегенеративної сліпоти.

Джерело: http://nauka.in.ua

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі