Іноземні компанії «полюють» на наукову еліту України

Українські вчені добре відомі в науковому світі своїми результатами, досягненнями й розробками. Іноземні наукові інститути добре знають про складну ситуації в Україні і про те, що вчені, а особливо молоді перспективні науковці, можуть легко піддатися спокусі та поїхати за кордон спочатку на стажування, а потім на постійне місце роботи і проживання. Тому дуже часто українські науковці отримують листи-запрошення, де їм пропонують працювати на казкових умовах. Досить зацікавленими в українських учених є науково-дослідні та медичні установи Китаю.

Так, можна навести приклад одного з таких листів-запрошень:

Screenshot (6) (1)

Скриншот листа

«…Ми знаємо, що ви є експертом вищого класу у своїй спеціалізації, прочитавши ваші опубліковані статті. Ми – китайська платформа для обміну науковими технологіями, де основна увага приділяється академічному обміну та співробітництву у галузі медичної та технологічної співпраці між Китаєм та іншими країнами.

Протягом останніх п’яти років тенденція розвитку Китаю полягає у впровадженні академічних і промислових дослідницьких проектів із зарубіжних цінних паперів, що, найголовніше, залучає вчених та технологів світового рівня, щоб допомогти Китаю досягти провідного науково-технічного рівня в найкоротші терміни. На основі цього ми хотіли б співпрацювати з Вами. Ми сподіваємось представити вашу технологію та науково-дослідницьку ідею у Китаї. Співпрацюючи з китайським навчальним закладом, китайський уряд може підтримати міжнародний грант від 50 до 100 тисяч доларів США.

  1. Ми можемо продовжити клінічне випробування ваших досліджень у Китаї, використовуючи матеріальні ресурси пацієнтів та підтримку фінансування.
  1. Вашим дослідницьким результатом частково буде належать китайській біомедичній компанії, що принесе Вам щедрий прибуток.

Нашою перевагою є великі державні та приватні лікарні в Китаї, численні великі та середні біологічні підприємства та численні інвестиційні установи, і ми робимо це безкоштовно, з метою впровадження передових технологій в Китай.

Ми можемо вирішити і підтвердити ваш час відвідування за один місяць: ми будемо оплачувати Ваш міжнародний авіаквиток у зворотному напрямку, навіть бізнес-клас; п’ятизірковий готель; місцеві перевезення та харчування; 3000-5000 доларів гонорар за мову. Якщо співпраця пройде добре, то ви можете бути призначеним радником / консультантом китайських академічних установ чи компаній з гонораром у розмірі 30 000-300 000 дол США на рік залежно від пропозиції про співпрацю, навіть створення кооперативних лабораторій та спільних підприємств у Китаї.

Ми щиро сподіваємось співпрацювати з вами, і чи могли б ви, будь ласка, надіслати своє резюме нам заздалегідь? Ми намагатимемося знайти найкращого партнера для співпраці у найкоротший термін. Якщо у Вас є результати досліджень, за якими ви хотіли б співпрацювати з Китаєм, будь ласка, зв’яжіться з нами якомога швидше. Велике спасибі.

Ми з нетерпінням чекаємо вашої відповіді…»

Що говорить статистика?

Згідно із соціологічними опитуваннями, проведеними групою «Рейтинг» у вересні 2017 року, від 16 до 34  % опитаних респондентів (науковців) розглядають для себе можливість переїзду в іншу країну з метою пошуку роботи. Так, опитування проводилося серед 1000 вчених із 35 наукових установ у п’яти містах (Київ, Харків, Дніпро, Одеса та Львів). Окрім того, як повідомляється, «…серед основних очікувань від еміграції, які мають ті, хто розглядає таку можливість, найчастіше називали фінансову винагороду за свою роботу (43 %). Про бажання практичного втілення результатів своєї роботи як мотивацію до виїзду говорили 28 %, наукове визнання – 14 %, моральне задоволення – 10 %...».

186756

https://dt.ua/UKRAINE/chvert-ukrayinskih-naukovciv-dumayut-pro-emigraciyu-256566_.html

Таким чином, перед багатьма вченими відкриваються можливості для роботи в чужій країні, де за допомогою свого інтелектуального потенціалу вони будуть здійснювати розбудову науки та технологічний прогрес. Чому багато вчених погоджуються на подібні пропозиції? В Україні, на превеликий жаль, у більшості випадків учені не отримують гідної підтримки від держави. Тому тут має бути більше запитань саме до органів влади, які не в змозі належним чином забезпечити розвиток української науки.