Коли буде продаватися вакцина проти COVID-19? Коментар спеціаліста

Коментар д.х.н., проф. Сергія Ярмолюка

Вакцина проти COVID-19, на жаль, буде продаватися не так швидко, як би хотілося. Нині близько 35 комерційних компаній та академічних установ у світі намагаються розробити вакцину проти нового коронавірусу. Це гонка. Приз – мільярди доларів. Орієнтовно четверо з учасників уже випробовують свої вакцини на тваринах (проводять попередні клінічні дослідження). Схоже на те, що американська Moderna Therapeutics на цих перегонах поки найперша.

Процес розпочався досить швидко і передусім завдяки тому, що китайські науковці опублікували послідовність генетичного матеріалу вірусу Sars-CoV-2. Власне, ця інформація була використана також для розробки наших вітчизняних ПЛР-тестів.

Будь-яка вакцина повинна пройти клінічні випробування, які складаються з трьох етапів, протягом яких вивчаються ефективність і можливі побічні токсичні ефекти нової вакцини. Цей процес може тривати до 10 років. Не всі вакцини витримують ці випробування. Більшість сходить із дистанції. Поспішати не варто, оскільки можуть бути серйозні проблеми під час використання нової вакцини.

Детально про розробку ліків: http://ow.ly/4oeo50yVWGx

Через те президент Трамп, очевидно, помилився, коли на зустрічі в Білому домі 2 березня він наполягав, щоб вакцина була готова дуже швидко.

Розробка вакцини проти нового коронавірусу може затягнутися, на жаль, і на 10 років. Друга проблема. Якщо вчені і розроблять вакцину, то потрібно ще багато часу, щоб налагодити виробництво вакцини в промислових масштабах. Це не просто. На початку не всім буде вистачати вакцини. Окрім того, вартість її може бути досить висока, що для бідних країн буде великою проблемою.

Одним словом, шановні українці, дотримуйтеся карантину і сподівайтеся на Бога!

#ТурботаПроВас #новини_зсж #зож #здоровье @Dobradija #коронавірус