Україна – світовий лідер за смертністю від забрудненого повітря!

За версією Всесвітньої організації охорони здоров’я (за матеріалами The Gurdian), Україна очолює список із 120 країн за смертністю від забрудненого повітря. Так, в Україні від забрудненого повітря на кожні 100 тис. населення помирає 120 осіб. Загальне число смертності в Україні – 54 тис. за рік.

Для порівняння: загальна кількість загиблих від забрудненого повітря в Україні перевищує спільний показник для п’яти країн з найкращою статистикою – Ісландії, Фінляндії, Ліберії (для кожної з цих країн в середньому 6 смертей на кожні 100 тис. осіб), Канади (5 смертей на 100 тис.) та Вануату (1 смерть на 100 тис.).

повітря смертність

Наступні країни після України в цьому антирейтингу – Болгарія (118 смертей на 100 тис. населення), Білорусь (100 смертей) і Російська Федерація (98 смертей). Навіть у Китаї, де щороку помирає близько 1 млн. осіб, смертність від забрудненого повітря становить лише 76 випадків на 100 тисяч. Для Індії цей показник складає 49 осіб, для сусідньої Польщі – 69, а для США – 12 випадків на 100 тис. населення.

повітря смертність_

Отже, виходить, що в Україні чисельність населення у десятки разів менше за населення Китаю, так само як і загальна смертність, натомість кількість смертей від забрудненого повітря в Україні майже удвічі вища. Одразу виникає запитання про те, як убезпечити себе та своїх близьких від небезпеки, якої не видно, але яка щодня загрожує життю та здоров’ю.

З огляду на цю жахливу статистику доцільним є дослідження якості та безпечності повітря оточуючого середовища, зокрема повітря житлових та офісних приміщень. Наразі в Україні аналіз повітря в житлових приміщеннях здебільшого здійснюється за допомогою спеціальних тест-трубок, які, на жаль, мають багато недоліків (зокрема недостатню чутливість і невеликий спектр речовин, які детектуються). Натомість у світовій практиці провідним методом, який дає змогу визначити якість повітря, є газова хроматографія із мас-спектроскопічною детекцією.

В Україні є компанії, які спільно із провідними спеціалізованими світовими лабораторіями допоможуть у проведенні аналізу повітря в приміщенні. Лише після такого ґрунтовного дослідження можна бути впевненим у безпечності повітря, яким ви дихаєте.

Повітря має бути джерелом життя, а не фактором ризику й небезпеки. Бережіть себе!