Українські науковці проти підвищення гранично допустимого рівня випромінювання мобільних телефонів

IARC класифікує електромагнітне випромінювання від мобільних телефонів як можливий канцероген

Сьогодні дуже важко когось здивувати мобільним телефоном. Ці пристрої настільки міцно увійшли в наше повсякденне життя, що нам навіть страшно уявити, яким буде наше існування без них. А ще якихось 20 років тому це була розкіш і нечуваний винахід, що був покликаний покращити життя людини. Та чи є цей пристрій безпечним для нашого здоров’я? За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі зареєстровано майже 7 мільярдів користувачів мобільних телефонів. Електромагнітне випромінювання від цих пристроїв класифікується Міжнародним агентством із вивчення раку (IARC) як можливий канцероген (тобто фактор, який може спровокувати розвиток онкологічної пухлини).

1

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/ru/

Випромінювання мобільних телефонів спричинює розвиток раку

Мобільні телефонии – це радіоприймачі, які діють у діапазоні частот від 450 до 2700 МГц при граничних значеннях потужності 0,1-2 ватт. Телефон випромінює лише тоді, коли він увімкнений. Потужність і, відповідно, дія випромінювання радіоприймача суттєво зменшується зі зростанням відстані між телефоном та користувачем. Так, людина, яка використовує свій мобільний на відстані у 30–40 см під час читання або набирання смс-повідомлень, піддається значно меншій дії радіохвиль, ніж та, що прикладає телефон до голови під час розмови.

Свого часу ізраїльські вчені з Університету Тель-Авіва підтвердили взаємозв’язок між використанням мобільних телефонів і розвитком раку щитовидної залози. До цього дослідження науковців підштовхнула інформація про те, що за останні 10 років в Ізраїлі та країнах Європи значно зросла кількість випадків раку щитовидної залози. Так, наприклад, за даними Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, в 1990 році на кожні 100 тисяч населення було зафіксовано 4,2 хворих з таким діагнозом. Натомість уже в 2007 році частота захворюваності зросла до 4,7. За цей же період кількість випадків раку щитовидної залози серед жінок зросла з 9,7 до 16,3 випадків на 100 тисяч населення. В результаті проведеного дослідження і було підтверджено, що випромінювання від мобільних телефонів здатне викликати розвиток раку щитовидної залози.

Нещодавно в МОЗ України запропонували збільшити гранично допустиму норму електромагнітного випромінювання в 4 рази – з 2,5 до 10 мкВт/кв см.

2

http://www.moz.gov.ua/ua/print/dn_20161206_0.html#2

Варто зауважити, що перед затвердженням цього рішення МОЗ має обговорити його з різними відомствами, зокрема і з НАН України. Щодо цієї новини в НАНУ зреагували досить категорично.

Науковці України проти підвищення гранично допустимого рівня потужності електромагнітного випромінювання

Учені підготували лист-звернення до МОЗ, у якому йдеться про те, що підвищення гранично допустимого рівня електромагнітного випромінювання може бути небезпечним для здоров’я людини і може призводити до розвитку багатьох серйозних захворювань, серед яких онкологічні пухлини, хвороби серцево-судинної та нервової системи.

24369432e32f5e7b927f9d6ba5dc0e0d

http://biz.liga.net/all/telekom/stati/3630186-nan-protiv-mobilshchikov-pochemu-ukraina-podnimaet-porog-oblucheniya.htm

Представники українських мобільних операторів не задоволені таким рішенням НАНУ. Вони стверджують, що для розвитку в Україні мережі 4G потрібно збільшити рівень електромагнітного випромінювання.

«Навіть мікрохвильовка, яка стоїть у вас на кухні, має значно більший рівень електромагнітного випромінювання, ніж вежі мобільних операторів», – заявляють у прес-службі Київстар. Про це повідомляє inshe.tv.

Звісно ж, компанії мобільних операторів можуть не погоджуватися з висновками українських учених. Усе дуже просто, ці компанії є зацікавленими сторонами, які збираються продавати послуги мобільного зв’язку якомога більшій кількості людей. На відміну від українських науковців, їх не хвилює здоров’я та безпека пересічного українця.

Де в Україні замовити послугу визначення рівня електромагнітного випромінювання?

Виникає запитання: як уберегтись від дії «невидимого ворога»? Щоб запобігти шкідливим для нашого здоров’я наслідкам, необхідно вчасно виявляти й усувати або зменшувати негативний вплив електромагнітних полів у житлових і робочих приміщеннях. Лише після визначення рівня електромагнітного випромінювання спеціалістами можна бути впевненим у власній безпеці та безпеці близьких.

Автор: Микола Вовк