Рисуно

Де купити якісне молоко? У супермаркеті чи на стихійному ринку?

Нещодавно журналісти телеканалу «1+1» підготували матеріал, який розповів глядачам про неякісну молочну продукцію, яку можна легко придбати на стихійних і звичайних ринках. Увага споживачів була звернена до проблеми якості молока. Йшлося про те, що молоко дуже часто може бути розбавлене водою, містити сторонні домішки (наприклад соду), мати невідоме походження і на додачу до всього бути забрудненим шкодочинними мікроорганізмами. Загалом із представленого матеріалу можна було зробити висновок, що купівля молока на ринках нагадує гру в «російську рулетку», де Ви або споживаєте якісний органічний продукт, або п’єте невідомий сурогат, який може викликати серйозні розлади в роботі травної системи.

Це вже не перший раз, коли журналісти звертаються до теми неякісного молока зі стихійних ринків. Але варто зауважити, що не коректно говорити, що неякісна молочна продукція продається лише на ринку. На неї можна натрапити навіть у супермаркеті чи звичайному магазині. І напис «Згідно з ДСТУ» не врятує Вас від «молочної небезпеки».

Що ж, давайте розберемося. Почнемо з того, що в багатьох торгових мережах продається сумнівна молочна продукція. І це, до речі, не є таємницею. Найчастіше невідповідності стосуються фізико-хімічних показників та відсоткового вмісту окремих компонентів.

Рисунок2

Скриншот: http://dozor.kharkov.ua/news/nauka/1177148.html

Порушення виробниками технології виробництва молока може спричинити серйозні проблеми для Вашого здоровя

Добре відомо, що молоко – це продукт, який швидко псується навіть при належному зберіганні. Термін його зберігання не більше 2 діб. Але такий короткий час є невигідним для виробників і супермаркетів. Гарантія того, що молоко буде придбане протягом цього строку, достатньо невисока. А це означає, що виробник та посередник можуть працювати в мінус. Звісно, це нікому не потрібно. Тому і перші, і другі вдаються до спеціальних «молочних махінацій». Так, наприклад, виробники можуть «переборщити» зі стабілізаторами, а магазини навмисно замінити кінцевий термін реалізації продукції. Наслідком цього є те, що покупець споживає зіпсований продукт, який тепер може бути потенційно небезпечним для його здоров’я. Іноді буває й так, що продавці можуть просто залишити товар на поличках, навіть не приховуючи факт того, що він зіпсований. Це стосується не лише звичайного молока, а й усім добре відомих ласощів з дитинства – згущеного молока.

Рисунок3

Скриншот: http://nvip.com.ua

Молоко із супермаркета, як і молоко зі стихійного ринку, може містити небезпечні для здоров’я домішки

Що ж, підробити дату реалізації не так складно. Але що робити, коли з часом навіть оку стає помітно, що продукт явно не першої свіжості? У такому випадку виробники, а подекуди й самі продавці, додають до свого продукту вапно, крохмаль, крейду, мило, соду, гіпс тощо. Усе це робиться для того, щоб магазинне молоко залишалося на вигляд якомога довше свіжим і красивим.

Проте вапно та крейда – це не найгірше, що може містити молоко. Туди можуть потряпляти солі важких металів, зокрема Свинцю, Кадмію, Ртуті, Цинку і навіть мишьяк, нітрати та радіактивні ізотопи. Їхніми джерелами можуть бути, зокрема, мінеральні добрива. До організму корови вони потрапляють через органи дихання, питну воду й корми. Загалом, біологічні систе­ми тварини нейтралізують токсичні речовини, і вони майже не потрапляють в молоко. Варто зазначити, що вміст важких металів у молоці може бути високим через міграції їх з технологічного обладнання, полімерної та металевої тари, посуду й устаткування. Окрім того, в молоко можуть потрапляти пестициди, зокрема фосфорорганічні та хлорорганічні сполуки. До організму тварин вони потрапляють через шкіру або із забрудненими кормами. Іноді в молоці ідентифікуються антибіотики. Це трапляється через те, що корова могла хворіти і проходити курс лікування антибіотиками. На період реабілітації молоко від такої тварини не повинно споживатися, але деякі недобросовісні виробники не звертають на це уваги.

Жирність молока передусім свідчить про те, чи розбавлене молоко чи ні? Не завжди

Жирність нормального молока складає близько 6 %. У розбавленого відповідно нижче –аж до 0,5 %. Для чого розбавляти молоко? Щоб збільшити його об’єм, а отже, і кількість одиниць продукції. До того ж жирність по факту може бути ще нижчою, ніж та, що вказана на упаковці. Хоча слід зазначити, що часто-густо продавці додають до молока рослинні жири, домішку яких потрібно визначати в спеціальній лабораторії.

Мікробне забруднення молочної продукції – причина багатьох важких захворювань

Молоко – дуже делікатний продукт, який за неправильного зберігання (невідповідний мікроклімат, пошкоджена упаковка тощо) дуже швидко псується. Наслідком цього є утворення шкодочинної мікрофлори, яка під час споживання може викликати розлади травлення. Часто буває так, що продавці знають про зіпсованість товару ще до моменту закінчення термінів його реалізації. Однак прибирати з полиць несвіжий продукт їм економічно невигідно. Тому тут вони покладаються на неуважність покупців (які можуть не помітити розгерметизації упаковки) та чарівне слово «Акція», під яким ціна буде щонайменше вдвічі нижча за звичайну. А це означає, що перш ніж купувати підозріло дешеве молоко (й не лише його), варто задуматись про те, що може бути причиною такої «нечуваної щедрості». Можливо, це дійсно акція, а можливо, Вас намагаються «розвести», як деякі виробники розводять молоко.

Рисунок4

Скриншот: https://te.20minut.ua/Zdorovya/u-yakomu-molotsi-z-supermarketiv-znayshli-kishkovu-palichku-ta-nitrati-10555006.html

Де  купувати якісне молоко?

Не складно побачити, що підводних каменів на шляху придбання молочної продукції вмагазині не менше (а то й більше), ніж на ринку. Що робити в такій ситуації?  Звісно, бути на 100 % впевненим в якості молока можна лише в одному випадку – якщо у Вас є власна корова, за якою Ви самі ретельно доглядаєте і молоко якої споживаєте. В усіх інших ситуаціях – це знову ж таки доволі сумнівна гра «вгадав – не вгадав».

Що можна порадити? Знайти перевіреного добросовісного продавця чи постачальника (неважливо чи то магазин, чи стихійний ринок) і купувати лише його продукцію. Потрібно періодично здійснювати контроль якості товару у кваліфікованих фахівців.

Слід узяти собі за правило принцип «довіряй, але перевіряй». І тоді все буде добре.

Цілком можливо, що Вам не одразу вдасться знайти «свого» виробника. І пройде деякий час, перш ніж це станеться. Але це є необхідним, якщо Ви хочете бути впевнені у своїй безпеці.  Споживайте натуральне і будьте здорові!