Нещодавно журналісти телеканалу «1+1»
Це вже не перший раз, коли
Що ж, давайте розберемося. Почнемо з того, що в багатьох торгових мережах продається сумнівна молочна продукція. І це, до речі,
Скриншот: http://dozor.kharkov.ua/news/nauka/1177148.html
Добре відомо, що молоко – це продукт, який швидко псується навіть при належному зберіганні. Термін його зберігання не більше 2 діб. Але такий короткий час є невигідним для виробників і супермаркетів. Гарантія того, що молоко буде придбане протягом цього строку, достатньо невисока. А це означає, що виробник та посередник можуть працювати в мінус. Звісно, це нікому не потрібно. Тому і перші, і другі вдаються до спеціальних «молочних махінацій». Так, наприклад, виробники можуть «переборщити» зі стабілізаторами, а магазини навмисно замінити кінцевий термін реалізації продукції. Наслідком цього є те, що покупець споживає зіпсований продукт, який тепер може бути потенційно небезпечним для його здоров’я. Іноді буває й так, що
Скриншот: http://nvip.com.ua
Що ж, підробити дату реалізації не так складно. Але що робити, коли з часом навіть оку стає помітно, що продукт явно не першої свіжості? У такому випадку виробники, а подекуди й самі продавці, додають до свого продукту вапно, крохмаль, крейду, мило, соду, гіпс тощо. Усе це робиться для того, щоб магазинне молоко залишалося на вигляд якомога довше свіжим і красивим.
Проте вапно та крейда – це не найгірше, що може містити молоко. Туди можуть потряпляти солі важких металів, зокрема Свинцю, Кадмію, Ртуті, Цинку і навіть мишьяк, нітрати та радіактивні ізотопи. Їхніми джерелами можуть бути, зокрема, мінеральні добрива. До організму корови вони потрапляють через органи дихання, питну воду й корми. Загалом, біологічні системи тварини нейтралізують токсичні речовини, і вони майже не потрапляють в молоко. Варто зазначити, що вміст важких металів у молоці може бути високим через міграції їх з технологічного обладнання, полімерної та металевої тари, посуду й устаткування. Окрім того, в молоко можуть потрапляти пестициди, зокрема фосфорорганічні та хлорорганічні сполуки. До організму тварин вони потрапляють через шкіру або із забрудненими кормами. Іноді в молоці ідентифікуються антибіотики. Це трапляється через те, що корова могла хворіти і проходити курс лікування антибіотиками. На період реабілітації молоко від такої тварини не повинно споживатися, але деякі недобросовісні виробники не звертають на це уваги.
Жирність нормального молока складає близько 6 %. У розбавленого відповідно нижче –аж до 0,5 %. Для чого розбавляти молоко? Щоб збільшити його об’єм, а отже, і кількість одиниць продукції. До того ж жирність по факту може бути ще нижчою, ніж та, що вказана на упаковці. Хоча слід зазначити, що часто-густо продавці додають до молока рослинні жири, домішку яких потрібно визначати в спеціальній лабораторії.
Молоко – дуже делікатний продукт, який за неправильного зберігання (невідповідний мікроклімат, пошкоджена упаковка тощо) дуже швидко псується.
Скриншот: https://te.20minut.ua/Zdorovya/u-yakomu-molotsi-z-supermarketiv-znayshli-kishkovu-palichku-ta-nitrati-10555006.html
Не складно побачити, що підводних каменів на шляху придбання молочної продукції вмагазині не менше (а то й більше), ніж на ринку. Що робити в такій ситуації? Звісно, бути на 100 % впевненим в якості молока можна лише в одному випадку – якщо у Вас є власна корова, за якою Ви самі ретельно доглядаєте і молоко якої споживаєте. В усіх інших ситуаціях – це знову ж таки доволі сумнівна гра «вгадав – не вгадав».
Що можна порадити? Знайти перевіреного добросовісного продавця чи постачальника (неважливо чи то магазин, чи стихійний ринок) і купувати лише його продукцію. Потрібно періодично здійснювати контроль якості товару у
Слід узяти собі за правило принцип «довіряй, але перевіряй». І тоді все буде добре.
Цілком можливо, що Вам не одразу вдасться знайти «свого» виробника. І пройде деякий час, перш ніж це станеться. Але це є необхідним, якщо Ви хочете бути впевнені у своїй безпеці. Споживайте натуральне і будьте здорові!