antibiotics

Чи додають антибіотики при вирощуванні грибів?

Для боротьби із збудниками хвороб виробники грибів часто використовують антибіотики

При вирощуванні їстівні гриби можуть вражатися грибковими й бактеріальними захворюваннями. Для профілактики і боротьби із збудниками хвороб виробники грибів використовують різні методи:

фізичні, які передбачають термічну обробку ґрунту, підтримання оптимальної вологи у приміщенні, де культивуються гриби, опромінення повітря короткими довжинами хвиль тощо;

біологічні, які дають змогу боротися з хворобами за рахунок витяжок із рослин, що містять біологічно активні речовини (наприклад, дубильні речовини з кори дуба);

хімічні, де поряд із фунгіцидними препаратами (carbendazim, chlorothalonil і т.д.) використовують й антибіотики. Вони застосовуються при різних  бактеріальних зараженнях, зокрема Pseudomonas tolaasii (розвиток бактеріальної плямистості), P. Agarici, P. Aeruginosa тощо. Ефективними в боротьбі з мікроорганізмами є різні класи антибіотиків: стрептоміцин (streptomycin), окситетрациклін (oxytetracycline), касугаміцин (kasugamycin) і канаміцину (kanamycin).

Хоча використання антибіотиків і не є обов’язковим у процесі вирощування грибів, багато господарств, зокрема масового вирощування грибів, надають перевагу цьому методу, адже він швидкий, ефективний і легкий у використанні. Потреба в антибіотиках зазвичай залежить і від виду грибів, які культивуються, адже переважна більшість грибів мають власні протифунгіцидні й антибактеріальні системи захисту.

Найчастіше антибіотики використовують при вирощуванні печериць, оскільки вони особливо вразливі перед бактеріальними захворюваннями, зокрема бурою плямистістю. Водночас глива має високу стійкість до вірусних, бактеріальних і грибкових уражень, тому при її вирощуванні можна обмежитися лише профілактичними заходами, без антибіотиків.

Вплив антибіотиків на здоров’я людини

Науковцями встановлено, що залишки антибіотиків у харчових продуктах несуть загрозу для людського організму. Передусім страждає кишкова флора, як наслідок – виникають дисбактеріоз та інші кишково-шлункові розлади.

Постійне вживання продуктів із залишками антибіотиків може стати причиною алергій (пеніцилін), нефропатії (гентаміцин). Окситетрациклін і фуразолідон можуть навіть діяти на організм людини як канцерогени.

Також не слід забувати, що за тривалого використання антибіотики можуть швидко вичерпати свій антибактеріальний ефект за рахунок набуття резистентності бактеріями. Тому в критичний момент медицина може стати безпомічною навіть перед звичайним запаленням. Крім того, науковці попереджають, що неконтрольоване застосування антибіотиків збільшує ризик появи нових штамів мікроорганізмів, стійких до відомих класів антибіотиків, а отже, не підконтрольних для науки й медицини.

Як захистити себе від антибіотиків у грибах?

Щоб захистити себе від можливих залишків антибіотиків у грибах, слід пам’ятати, що антибіотики руйнуються при високих температурах. Тому спеціалісти стверджують, що найпростіший спосіб позбутися від антибіотиків у грибах – обдати гриби окропом декілька разів. Це допоможе зруйнувати та змити антибіотик з продукту і захистити організм від його негативного впливу.

Де в Україні замовити дослідження харчових продуктів?