Чи можуть харчові добавки з вітаміном D запобігти розвитку діабету?

Під час наукових досліджень було встановлено, що у людей, які знаходяться в групі ризику, існує взаємозв’язок між низьким рівнем у крові вітаміну D і розвитком діабету 2 типу. Почнемо з того, що дізнаємося, хто входить до групи ризику. 

Які люди особливо сприятливі до розвитку діабету?

Шанси на розвиток діабету 2 типу – такого, що не потребує ін’єкцій інсуліну, – залежать від поєднання 2-х факторів: генетичного наслідування і способу життя.

На діабет 2 типу ризикують захворіти ті, хто:

  • має зайву вагу і високий кров’яний тиск;
  • знаходиться в депресії;
  • не є фізично активним; 
  • має в анамнезі серцево-судинні захворювання, полікістоз яєчників, низький рівень HDL «хорошого» холестерину або високий рівень тригліцеридів.

Якщо людина входить до групи ризику, але ще почуває себе добре, вона ще може вжити заходів для запобігання або затримки розвитку діабету 2 типу. А саме: їх слід перейти на дієту з меншою кількістю калорій й знайти собі хобі, що потребує фізичного навантаження.

Яка роль вітаміну D в організмі людини?

Вітамін D сприяє кращому засвоюванню кальцію, який необхідний для зміцнення кісток. Він також потрібен нервовій, м’язовій та імунній системам. Дефіцит вітаміну D призводить  до остеомаляції (біль у кістках, м’язова слабкість), сприяє розвитку остеопорозу, у дітей може викликати рахіт. Дослідники вивчають зв’язок вітаміну D з такими захворюваннями, як діабет, рак та аутоімунні порушення. 

Вплив вітаміну D на функцію підшлункової залози: результати наукового дослідження

У процесі розвитку цукрового діабету 2 типу спостерігається порушення функціонування β-клітин підшлункової залози і резистентність (зниження чутливості) до інсуліну. Науковці мають дані, що вітамін D впливає на обидва ці механізми. Так, зокрема, американські вчені Клінічного дослідницького відділення Медичного центру Туфтс (Бостон, Массачусетс) провели відповідні дослідження. Особи віком за 45 років, що мали зайву вагу, приймали упродовж 16 тижнів холекальциферол (вітамін D) або карбонат кальцію.

Що показали результати дослідження? У дорослих людей, які мають ризик розвитку діабету 2 типу короткочасне вживання холекальциферолу покращило функцію β-клітин підшлункової залози й мало незначний вплив на зниження рівня глікогемоглобіну (середнього вмісту цукру в крові, розрахованого за тривалий період). Вживання тільки кальцію не мало суттєвого впливу на зміну показників. Отже, вітамін D відіграє важливу роль у затримці прогресування діабету 2 типу. 

Більше вітаміну D – не завжди краще

Вітамін D необхідний організму, але в дозуванні, що перевищує норму, він може призвести до захворювання – гіпервітамінозу. Якщо ви маєте намір вживати харчові добавки, то спочатку краще зробити їх хімічний аналіз, щоб упевніться в належній якості БАДів. Це необхідно, щоб не повторилася подібна історія, коли дієтична добавка ледь не призвела до смерті споживача. У бракованій партії БАДу містилося 2 000 000 МО вітаміну D, тоді як верхня безпечна межа становить усього 2 000 МО. v