Ягоди, які можуть захистити нас від раку, фрукти, що запобігають серцево-судинним захворюванням, або насіння, яке допомагає організму боротися із депресією. До яких міфів вдаються маркетологи, аби все частіше провокувати людей купувати модні «суперфуди»?
Між справжніми перевагами суперпродуктів та їхніми вигаданими фантастичними властивостями існує тонка межа. У цьому питанні нам допоможуть розібратися наукові факти і коментарі висококваліфікованих медиків-дієтологів.
У 2007 році на території Європейського Союзу була введена заборона на використання слова «суперпродукт» на упаковках різноманітних харчових продуктів. Виняток становили товари, специфічна властивість яких ґрунтувалась на попередніх якісних наукових дослідженнях. Зіткнувшись із швидко зростаючою популярністю цих продуктів, фахівці з харчування по всьому світу попередили, що продаж таких товарів значною мірою пов’язаний із переоцінкою їхніх властивостей.
Кіноа
Кіноа – це псевдозлакова культура, яка не містить глютену. Її зернятка нагадують звичну для нас гречку. За кольором вона може бути чорною, бежевою, червоною або навіть фіолетовою. Батьківщина цієї крупи – Південна Америка. У індіанців кіноа була основою їхнього харчування, зерна цієї крупи вважалися священними.
Кіноа – на сьогодні надзвичайно популярний продукт. Десятки відомих блогерів щодня рекламують його у своїх акаунтах, приписуючи різноманітні цілющі властивості. Нещодавно насіння кіноа почали рекомендувати як добавку для зниження рівня холестерину і для допомоги у схудненні.
Крім того, що кіноа не містить глютену, вона має низький глікемічний індекс, багата фосфором, кальцієм, калієм, цинком, залізом, містить вітаміни групи В. Кіноа має високий вміст клітковини, а також містить білки, які дуже схожі на білки м’ясних продуктів. Тому ця крупа необхідна в раціоні вегетаріанців, дітей, спортсменів та вагітних жінок.
Кіноа також корисна для людей із цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або зайвою вагою. Калорійність кіноа становить 368 калорій на 100 г.
Проте, за даними Американського коледжу алергії, астми й імунології, на харчову алергію страждають приблизно 4–6 % дітей і 4 % дорослих в Америці. Більше 17 мільйонів європейців живуть із харчовою алергією, а 8 % з них мають високий ризик розвитку потенційно небезпечної для життя реакції – анафілаксії.
Розвиток алергії на кіноа часто пов’язаний із сапоніном – хімічною речовиною, яка міститься в оболонках насіння. Симптоми алергії або непереносимості також можуть розвиватися у відповідь на білки або оксалати, які містяться в її зернах.
«Кіноа – це корисна їжа, але не цілюща», – пояснює дієтолог Хуліо Басульто, автор шести книг про дієти і здорові продукти.
Але ґрунтовних досліджень цих властивостей не так багато. Більшість наукових робіт базуються на вивченні низки компонентів крупи – полісахаридів літію барбаруму (LBP), що й справді можуть зупинити ріст пухлин та регулювати рівень цукру в крові.
Насіння чіа
Майя насіння чіа використовують тисячоліттями. Нині воно відоме як потужне джерело омега-3. Крім того, цей продукт славиться тим, що часте вживання його в їжу може зменшити ризик серцево-судинних захворювань і виникнення депресії.
Насіння чіа вживають як у чистому вигляді, так і у вигляді добавок до каш, фруктів, соусів, салатів, дитячих сумішей, соків, йогуртів та коктейлів. Не рекомендують піддавати його термічній обробці, оскільки зникає велика кількість корисних властивостей.
Насіння чіа містить у 15 разів більше магнію, ніж у брокколі, у 8 разів більше омега-3, ніж у лососі, у 6 разів більше кальцію, ніж у молоці, у 6 разів більше білка, ніж у квасолі і ще багато інших поживних речовин та елементів.
Проте лікарі-дієтологи не рекомендують уживати насіння чіа під час прийому аспірину, у випадку алергії на кунжут чи гірчицю або при низькому тиску.
Крім того, в Європейському агентстві з безпеки харчових продуктів не затверджено оцінку можливого сприятливого впливу насіння чіа на здоров’я людини, йдеться лише його безпеку.
Ягоди годжі
У Китаї – батьківщині ягід годжі – їх називають ягодами довголіття. У давніх рецептах китайської медицини ягоди годжі використовували як дієві ліки й імуномодулятор. У США та Європі ці ягоди відомі як елемент раціону харчування і компонент для виробництва косметики.
Про цілющі властивості цієї рослини ходять легенди, які дійшли навіть до Голлівуду. Багато зірок не на жарт захопилися чудодійними ягідками в гонитві за красою і молодістю.
У сухих ягодах годжі містяться феноли, які відомі своїми антиоксидантними властивостями, 6 вітамінів (А, С, В1, В2, В6, В9, Е), 11 мінералів, 4 амінокислоти, які не виробляються організмом самостійно, 8 полісахаридів, Омега-3 і Омега-6, Ферум, каротини. Тобто завдяки широкому спектру необхідних людині мікроелементів і вітамінів ягоди годжі підвищують тонус, дають заряд енергії, нормалізують роботу нервової системи, покращують зір, підвищують рівень гемоглобіну у крові.
Лінолева кислота, що міститься у плодах годжі, спалює жир, тому дієтологи часто додають їх до раціону правильного харчування. Ці ягоди підтримують баланс мікрофлори кишківника, очищають печінку, виводять зайву рідину з організму.
Регулярне вживання ягід годжі може покращити самопочуття людей, але лише за умови, що вони стежитимуть за своїм харчуванням, фізичною активністю і дотримуватимуться здорового способу життя.
Дієтологи впевнені, неабияка користь для здоров’я ягід годжі однозначно є. Їхній хімічний склад сам про це говорить. Проте не слід вірити всій рекламі, яку ми часто зустрічаємо в соціальних мережах і в медіа, оскільки більшість наукових досліджень не підтвердило клінічними випробуваннями саме лікувальний ефект від споживання ягід годжі.
Джерела:
https://www.bbvaopenmind.com
https://www.hsph.harvard.edu
#ТурботаПроВас #новини_зсж #зож #здоровье @Dobradija #суперїжа #здороваїжа #їжа #вітаміни #правильнехарчування #правильне_харчування #ягодигоджі #ягоди_годжі #кіноа #насіннячіа #насіння_чіа #чіа #дієта #схуднення