У сьогоднішніх реаліях повністю відгородити себе від дії шкідливих речовин, що містяться у їжі, воді та повітрі – просто неможливо. В результаті наш організм постійно в більшій чи меншій мірі атакують ксенобіотики (ксенобіотики – узагальнена назва яку використовують для цілого ряду шкідливих речовин, чужорідних для нашого організму).
Їжа може містити пестициди, гормони, антибіотики, різноманітні токсини можуть потрапляти до нашого організму як з їжею так із водою, повітря, особливо у приміщенні подекуди забруднене сотнями, або і тисячами хімічних сполук, що підривають наше здоров’я. Існує навіть синдром, пов’язаний із забрудненим повітрям будинку – синдром хворого будинку, коли внаслідок значного забруднення приміщення люди, що проводять тривалий час у ньому відчувають слабкість, упадок сил, головні болі, страждають на алергії та захворювання дихальних шляхів…
Ксенобіотики можуть стати причиною багатьох хвороб та розладів роботи організму. Зокрема, швидкої втомлюваності, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних та сечовивідних шляхів, частих і тривалих захворювань на ГРВЗ, пневмонії, алергічні реакції, бронхіти, у дітей може виявлятися також у вигляді заниженого інтересу до оточуючого світу. У довготривалій перспективі ксенобіотики можуть сприяти появі серцево-судинних захворювань та навіть раку.
Утім, природа передбачила і механізми захисту організму від таких чужорідних речовин. Головний бар’єр, що стоїть на захисті організму людини – це її печінка, клітинні мембрани та імунна система. Утім, щоб захисні механізми справно працювали – їм необхідні певні поживні речовини у достатній кількості.
Білки для здоров’я печінки
Здорова печінка – основний захисник організму від ксенобіотиків. Якщо печінка справно працює, вона ефективно очищує наш організм від шкідливих речовин, що потрапляють в організм із їжею та водою, а також ефективно бореться із токсинами, що виробляються в нашому організмі в результаті обміну речовин.
Утім, якщо наш раціон не збалансований, ефективно печінка працювати не зможе. Якщо в організмі нестача білка, печінка знижує активність у боротьбі з токсинами на 75%. Причина у тому, що лише певні амінокислоти мають здатність зв’язувати токсини, а також є будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки, та транспортних білків, що виконують функцію транспортування ксенобіотиків.
Пармезан та гарбузове насіння – головні детоксиканти
Зокрема, важливу роль виконують такі амінокислоти як: лізин, аспарагін, аргінін, та глютамін. Вони виконують основну функцію у боротьбі організму із ксенобіотиками.
Основні джерела цих амінокислот:
- гарбузове насіння, грецькі та кедрові горіхи
- зелень: шпинат, петрушка
- горох
- яйця
- бульйон з домашньої курки, пісна свинина
- риба: тріска та сардина
- капуста та буряк
- нежирний сир (до прикладу, в пармезані багато лізину)
Вітамін С та біофлавоноїди
Вітамін С – виконує захисну функцію – захищає імунні клітини від пошкоджень. Утім, ефективно вітамін С може працювати лише при наявності достатньої кількості біофлавоноїдів (група антиоксидантів). Флавоноїди мають бактерицидну, противірусну, антиканцерогенну, жовчогінну, антиоксидантну дію.
Основні джерела біофлавоноїдів:
- фрукти: чорна слива, хурма, яблуко, абрикоси, цитрусові, кісточки та шкірка чорного винограду
- ягоди: чорниця, чорна смородина, вишня, ожина
- кучерява та білокачанна капуста, броколі, баклажан
- морська капуста
- цибуля-порей, часник
- свіжозаварений зелений чай, зелена кава, стебла цикорію
- чорний шоколад
- шипшина
- мелене насіння льону.
Вітаміни та каротиноїди
Вітаміни групи В (В1, В6, В9, В12), вітаміни Е, А та каротиноїди – прискорюють окислення та розклад ксенобіотиків.
Джерела:
- грецькі горіхи,
- листяні овочі, жовті, оранжеві та червоні овочі
- пшеничні висівки, паростки пророслої пшениці
- листя редьки, буряка, кропиви.
Мінерали
Мінерали магній, цинк та селен – покращують роботу імунної системи.
Основні джерела цих мінералів:
- злаки, пшеничні висівки
- горіхи, бобові
- яйця
- морепродукти
- печінка, нирки, пісне м’ясо.
Фосфоліпіди
Фосфоліпіди – основна складова клітинних мембран внутрішніх органів, зокрема, печінки. Достатня кількість цих речовин в організмі забезпечує стійкість клітин до проникнення ксенобіотиків.
Для нашого організму вкрай важливим є достатня кількість лецитину, омега-3 жирних кислот, холіну, та “хорошого” холестерину.
Джерела фосфоліпідів:
- яйця, яєчні жовтки
- жирна риба
- свіжозлущені грецькі горіхи
- насіння льону
Харчові волокна
Харчові волокна у складі яких є клітковина, пектини, лігнін, камеді та слизи, виконують функцію блокаторів ксенобіотиків.
Джерела харчових волокон:
- овочеві, фруктові та ягідні пюре, повидло та мармелад з невеликою кількістю цукру, шкірка цитрусових, яблук
- висівки вівса та пшениці
- мелене насіння льону
- морська капуста
- пюре з бобових.
Фітонциди
Фітонциди відіграють важливу роль у збільшенні захисних сил організму. Фітонциди мають антивірусну, протимікробну та антигрибкову дію. Більше всього їх у цибулинках, особливо в області дна (цибуля, часник, особливо молоді).
Джерела фітонцидів:
- цибуля, часник, хрін
- морква
- помідори, червоний перець
- яблука сорту Антонівські
- журавлина, брусниця, калина, кизил
- цитрусові (апельсини, лимони, мандарини)
- пастернак, імбир, куркума.
Продукти, багаті на фітонциди, краще вживати в сирому вигляді та в невеликій кількості.
Продукти, які отруюють організм
Чимало ксенобіотиків у наш організм потрапляють через кулінарні уподобання. Кількість ксенобіотиків, що потрапляє в організм можна суттєво скоротити, якщо відмовитися від шкідливої їжі.
А ось перелік продуктів, вживання яких послаблює наш організм:
- ковбаси та сосиски
- копчені, смажені та мариновані продукти
- майонез, маргарин
- листкове тісто, тістечка з кремом, торти та рулети тривалого зберігання
- оцет
- вироби, що містять велику кількість солі та глутамату натрію
- готові напої
- готові приправи, що містять глутамат натрію
- продукти, що містять барвники та консерванти.
За матеріалами