detoksykacija

Їсти, щоб жити. Перелік продуктів, що допомагають організмові боротися із впливом шкідливих речовин

У сьогоднішніх реаліях повністю відгородити себе від дії шкідливих речовин, що містяться у їжі, воді та повітрі – просто неможливо. В результаті наш організм постійно в більшій чи меншій мірі атакують ксенобіотики (ксенобіотики – узагальнена назва яку використовують для цілого ряду шкідливих речовин, чужорідних для нашого організму).

Їжа може містити пестициди, гормони, антибіотики, різноманітні токсини можуть потрапляти до нашого організму як з їжею так із водою, повітря, особливо у приміщенні подекуди забруднене сотнями, або і тисячами хімічних сполук, що підривають наше здоров’я. Існує навіть синдром, пов’язаний із забрудненим повітрям будинку – синдром хворого будинку, коли внаслідок значного забруднення приміщення люди, що проводять тривалий час у ньому відчувають слабкість, упадок сил, головні болі, страждають на алергії та захворювання дихальних шляхів…

Ксенобіотики можуть стати причиною багатьох хвороб та розладів роботи організму. Зокрема, швидкої втомлюваності, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних та сечовивідних шляхів, частих і тривалих захворювань на ГРВЗ, пневмонії, алергічні реакції, бронхіти, у дітей може виявлятися також у вигляді заниженого інтересу до оточуючого світу. У довготривалій перспективі ксенобіотики можуть сприяти появі серцево-судинних захворювань та навіть раку.

Утім, природа передбачила і механізми захисту організму від таких чужорідних речовин. Головний бар’єр, що стоїть на захисті організму людини – це її печінка, клітинні мембрани та імунна система. Утім, щоб захисні механізми справно працювали – їм необхідні певні поживні речовини у достатній кількості.

Білки для здоров’я печінки

Здорова печінка – основний захисник організму від ксенобіотиків. Якщо печінка справно працює, вона ефективно очищує наш організм від шкідливих речовин, що потрапляють в організм із їжею та водою, а також ефективно бореться із токсинами, що виробляються в нашому організмі в результаті обміну речовин.

Утім, якщо наш раціон не збалансований, ефективно печінка працювати не зможе. Якщо в організмі нестача білка, печінка знижує активність у боротьбі з токсинами на 75%. Причина у тому, що лише певні амінокислоти мають здатність зв’язувати токсини, а також є будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки, та транспортних білків, що виконують функцію транспортування ксенобіотиків.

Пармезан та гарбузове насіння – головні детоксиканти

amanokysloty-dlia-detoksykacijiЗокрема, важливу роль виконують такі амінокислоти як: лізин, аспарагін, аргінін, та глютамін. Вони виконують основну функцію у боротьбі організму із ксенобіотиками.

Основні джерела цих амінокислот:

  • гарбузове насіння, грецькі та кедрові горіхи
  • зелень: шпинат, петрушка
  • горох
  • яйця
  • бульйон з домашньої курки, пісна свинина
  • риба: тріска та сардина
  • капуста та буряк
  • нежирний сир (до прикладу, в пармезані багато лізину)

Вітамін С та біофлавоноїди

bioflavanojidyВітамін С – виконує захисну функцію – захищає імунні клітини від пошкоджень. Утім, ефективно вітамін С може працювати лише при наявності достатньої кількості біофлавоноїдів (група антиоксидантів). Флавоноїди мають бактерицидну, противірусну, антиканцерогенну, жовчогінну, антиоксидантну дію.

Основні джерела біофлавоноїдів:

  • фрукти: чорна слива, хурма, яблуко, абрикоси, цитрусові, кісточки та шкірка чорного винограду
  • ягоди: чорниця, чорна смородина, вишня, ожина
  • кучерява та білокачанна капуста, броколі, баклажан
  • морська капуста
  • цибуля-порей, часник
  • свіжозаварений зелений чай, зелена кава, стебла цикорію
  • чорний шоколад
  • шипшина
  • мелене насіння льону.

Вітаміни та каротиноїди

detoksykacijne-harchuvanniaВітаміни групи В (В1, В6, В9, В12), вітаміни Е, А та каротиноїди – прискорюють окислення та розклад ксенобіотиків.

Джерела:

  • грецькі горіхи,
  • листяні овочі, жовті, оранжеві та червоні овочі
  • пшеничні висівки, паростки пророслої пшениці
  • листя редьки, буряка, кропиви.

Мінерали

Мінерали магній, цинк та селен – покращують роботу імунної системи.

Основні джерела цих мінералів:

  • злаки, пшеничні висівки
  • горіхи, бобові
  • яйця
  • морепродукти
  • печінка, нирки, пісне м’ясо.

Фосфоліпіди

fosfolipidy-lionФосфоліпіди – основна складова клітинних мембран внутрішніх органів, зокрема, печінки. Достатня кількість цих речовин в організмі забезпечує стійкість клітин до проникнення ксенобіотиків.

Для нашого організму вкрай важливим є достатня кількість лецитину, омега-3 жирних кислот, холіну, та “хорошого” холестерину.

Джерела фосфоліпідів:

  • яйця, яєчні жовтки
  • жирна риба
  • свіжозлущені грецькі горіхи
  • насіння льону

Харчові волокна

morska-kapustaХарчові волокна у складі яких є клітковина, пектини, лігнін, камеді та слизи, виконують функцію блокаторів ксенобіотиків.

Джерела харчових волокон:

  • овочеві, фруктові та ягідні пюре, повидло та мармелад з невеликою кількістю цукру, шкірка цитрусових, яблук
  • висівки вівса та пшениці
  • мелене насіння льону
  • морська капуста
  • пюре з бобових.

Фітонциди

morkva-dlia-detoksykacijiФітонциди відіграють важливу роль у збільшенні захисних сил організму. Фітонциди мають антивірусну, протимікробну та антигрибкову дію. Більше всього їх у цибулинках, особливо в області дна (цибуля, часник, особливо молоді).

Джерела фітонцидів:

  • цибуля, часник, хрін
  • морква
  • помідори, червоний перець
  • яблука сорту Антонівські
  • журавлина, брусниця, калина, кизил
  • цитрусові (апельсини, лимони, мандарини)
  • пастернак, імбир, куркума.

Продукти, багаті на фітонциди, краще вживати в сирому вигляді та в невеликій кількості.

Продукти, які отруюють організм

shkidlyvi-priduktyЧимало ксенобіотиків у наш організм потрапляють через кулінарні уподобання. Кількість ксенорбіотиків, що потрапляє в організм можна суттєво скоротити, якщо відмовитися від шкідливої їжі.

А ось перелік продуктів, вживання яких послаблює наш організм:

  • ковбаси та сосиски
  • копчені, смажені та мариновані продукти
  • майонез, маргарин
  • листкове тісто, тістечка з кремом, торти та рулети тривалого зберігання
  • оцет
  • вироби, що містять велику кількість солі та глутамату натрію
  • готові напої
  • готові приправи, що містять глутамат натрію
  • продукти, що містять барвники та консерванти.

За матеріалами УП.Життя

 

Де замовити хімічні дослідження харчових продуктів?

Де замовити визначення якості повітря в приміщенні?