Хімічні аналізи для визначення вмісту сквалену – важливий показник харчової цінності олії

Сквален – це вуглеводень групи каротиноїдів, природного походження. В людському організмі сквален – основний складник ліпідного покриття шкіри, що утворюється сальними залозами та виконує функцію захисту і збереження шкіри.

Цей природній вуглеводень робить шкіру еластичною, вологою та м’якою, та відіграє важливу роль у формуванні водно-ліпідної мантії, що захищає шкіру від проникнення мікроорганізмів, алергенів, токсинів, бактерій, має антигрибкову дію. Брак сквалену є однією із причин старіння та пересихання шкіри.

Лабораторні дослідження довели, що сквален не лише виробляється, але і засвоюється з їжею

Дослідження ролі сквалену, а також наслідків його нестачі в організмі провели італійські науковці із інституту дерматології Ордена Непорочної Діви Марії (Istituto Dermopatico dell’Immacolata, IDI), що у Римі. Результати цих досліджень були узагальнені у науковій роботі Кьяри Де Люка під назвою «Сквален як акцептор прооксидантних впливів на шкіру людини».

Окрім вивчення функції сквалену в організмі людині, італійські науковці також довели, що склавен не лише виробляється сальними залозами в шкірі, але також і потрапляє в людський організм разом із їжею. При цьому, засвоюючись, цей вуглеводень також сприяє загоєнню виразок у тканинах внутрішніх органів людини.

Сквален міститься у таких харчових продуктах як печінка акули а також цілому ряді рослинних олій: амарантова олія (до 8 % сквалену), пальмова олія, оливкова олія (0,2-0,8 % у сортах олії, що отримані методом холодного віджиму), олія з рисових висівок, олія із зародків пшениці.

Хімічні аналізи та лабораторні дослідження покажуть, чи містить олія сквален

Таким чином, вміст у рослинній олії сквалену є однією із основних характеристик її харчової цінності. Однак,визначення хімічного складу олії, зокрема, лабораторні дослідження для визначення вмісту сквалену – доволі складне технічне завдання, яке не можуть виконати у більшості хімічних лабораторій.

Аналіз харчових продуктів, проведення визначення хімічного складу харчових продуктів, їх безпеки, енергетичної та харчової цінності пропонує Науково-сервісна фірма «ОТАВА». Зокрема НСК «Отава» пропонує проведення лабораторних досліджень на визначення кількісного вмісту сквалену в олії.

 Аналітична лабораторія надає послуги із визначення вмісту сквалену як споживачам олії, так і виробникам та дистриб’юторам продукту. На основі лабораторних досліджень фахівці надають звіт про проведене наукове дослідження із зазначенням вмісту сквалену у дослідному  зразку.

Більш детально про послугу «аналіз харчових продуктів», зокрема, визначення хімічного складу олії та хімічні аналізи для кількісного визначення сквалену можна дізнатися на сайті компанії або за тел.: (044) 221 72 30.