Перевірити оригінальність вина можна, провівши аналіз хімічного складу

Оцінити якість вина з наукової точки зору доволі складно, оскільки немає однозначних критеріїв того, яке вино слід вважати якісним. Натомість, визначити, чи у пляшці вина підробка чи оригінал, можна, зробивши хімічні аналізи та лабораторні дослідження. Такі дослідження пропонує Науково-сервісної компанії «ОТАВА».

Якщо донедавна підробляли лише дорогі марки вин, то сьогодні на ринок потрапляє також чимало підробок вин середньої цінової категорії. Так, нещодавно поліція Італії виявила злочинне угрупування, члени якого впродовж двох років виготовили та продали у різні країни більше мільйона пляшок фальшивого вина категорій DOC і DOCG. Як з’ясували в ході лабораторних досліджень фахівці, насправді в пляшках, які продавали за кругленьку суму, знаходилося дешеве вино.

Науковці, провівши лабораторні дослідження та хімічні аналізи, порівняли українські та французькі вина

Вино – з хімічної точки зору суміш, що складається із сотень сполук. Вміст яких із них та у якій концентрації може бути показником його високої якості – питання, відповідь на яке знайти не просто. Відтак, чимало іноземних виноробів (виробників елітних марок вин) як показник якості використовують хімічні аналізи на визначення вмісту в натуральному вині антиоксидантів.

Спробувати визначити якість вітчизняних вин вирішили також і українські дослідники під керівництвом професора Володимира Зайцева. Науковці з Київського НУ ім. Тараса Шевченка як критерій якості вина використали вміст у напої поліфенольних антиоксидантів. Кажуть, що перевірити якість українського вина їх спонукав вислів відомого актора Жан-Клода ван Дамма, який під час перебування в столиці України сказав: «Українське вино, як і дівчата, перевершують французьких».

І хоча результати аналізу хімічного складу на вміст поліфенольних антиоксидантів показали, що українське вино, як і інші вина, виготовлені в центральноєвропейських країнах, не дотягує до французького, розробки для проведення дослідження вина можуть виявитися дуже корисними для вітчизняних виноробів.

Аналіз хімічного складу вина – користь не лише для споживачів, але і для виробників вина

Щоб зробити хімічний аналіз вин, українські дослідники створили на основі іонів заліза твердофазний реагент, закріплений на модифікованому АДФК кремнеземі. Він був створений для відокремлення барвників та інших сполук, що містяться у вині, і заважають проведенню лабораторних досліджень цього алкогольного напою.

Утім, така розробка може виявитися корисною і для виробників вина. Адже, якщо вдосконалити розробку дослідників, її можна пристосувати для очищення вина від небажаних сполук в промислових масштабах.

«Сподіваємося, що цей винахід дасть змогу робити українське вино більш біологічно цінним за рахунок його очищення від деяких речовин», – зазначає доктор хімічних наук, проф. Сергій Ярмолюк, науковий консультант Науково-сервісної компанії «ОТАВА». За словами науковця,  компанія «ОТАВА» могла б стати партнером у виконанні таких наукових робіт. Окрім того, наукові хімічні аналізи та лабораторні дослідження можуть допомогти й українським прикордонникам перевірити, чи не постачають на наш ринок фальсифікат.

«Незалежні лабораторії, що мають досвід у проведенні нестандартних хімічних аналізів та лабораторних досліджень, як, наприклад, хімічна лабораторія Науково-сервісної компанії «ОТАВА», можуть допомагати державним інституціям у проведенні аналізів хімічного складу харчових продуктів, серед яких, зокрема, лабораторні дослідження складу вин», – каже доктор хімічних наук.