Як визначити якість молока та переконатися в його екологічній безпеці?

moloko3Молоко – унікальний продукт, вважають лікарі та дієтологи. У цьому продукті містяться чимало білків, вітамінів, мікроелементів, ферментів, тощо. Молоко а також молокопродукти можуть принести чимало користі. Але лише за умови, що у нас на столі опиняється справжня молочна продукція, а не фальсифікат.

Натомість, як стверджують фахівці, спираючись на результати експертизи вітчизняного молока, фальсифікатів та неякісної молочної продукції на сьогодні на прилавках супермаркетів, малих магазинів та ринку не бракує. При цьому, ризикують натрапити на екологічно-небезпечну продукцію навіть ті, хто турбується про своє здоров’я і здоров’я своїх рідних, та готовий переплачувати за «екологічно-чисте молоко» із так званих екологічних чи органічних ферм. У таких умовах виникає питання: як визначити якість молока, перевірити, чи екологічно чисте молоко і справді є безпечним, та що потрібно зробити, аби обрати для себе та своїх рідних безпечну молочну продукцію?

Експертиза молока показує – недобросовісні виробники не гребують домішками

Знайти відповідь на запитання “як визначити якість молока?” допоможе знання основних видів фальсифікації: як та для чого фальсифікують молоко?

Користуючись слабким контролем якості, або і взагалі його відсутністю, сучасні виробники, задля збільшення прибутків, можуть додавати у молоко чимало, м’яко кажучи, не надто корисних домішок. Крейда, карбонати натрію і кальцію, антибіотики, пестициди, тощо.

У ході експертизи для оцінки якості молока в лабораторіях країни фахівці неодноразово виявляли такі домішки – як у молоці великих компаній, так і у молоці, яке привозять «бабусі із села». Експертиза молока також показує – неякісне молоко та молокопродукти нерідко продають також невеликі фермерських господарств, які позиціонують свій товар як екологічно чистий та натуральний. Таким чином, переплачуючи за начебто екологічність та безпеку, покупці «елітного молока» насправді можуть купувати шкідливу і неякісну продукцію.

То чому ж недобросовісні виробники додають до молока додатки, та для чого у молоці такі речовини як крейда, вапно, крохмаль, антибіотики, пестициди, тощо? Тут існує декілька основних причин:

1. Збільшення об’єму продукції. Молоко розводять водою, сироваткою, або ж намагаються продати продукцію із низькою жирністю, а щоб приховати таку маніпуляцію, та надати продукту більш привабливого вигляду – додають домішки. Так, крохмаль допомагає замаскувати розведене молоко, додаючи йому густину. Борошно, сухе знежирене молоко, цукор, крейда, карбонати натрію і кальцію також допомагають приховати розведення. Деякі із додатків, можна виявити навіть при найпростішій екпертизі молока – оцінці якості молока проведеній в домашніх умовах. Щоправда, Йдеться лише про деякі компоненти, та за умови, що концентрація їх у молоці доволі велика.  Окрім того, нерідко до більш дорогих видів молока, таких як козяче чи овече, додають більш дешеві – зокрема коров’яче. Визначити такий вид фальсифікації в домашніх умовах не вдастся.

2. Продовження терміну придатності молока. Недобросовісні виробники додають до молока такі речовини як сечовина, сода, аміак, антибіотики, дезінфікуючі речовини (пероксид водню, дихлорізоціанурат натрію). Ці додатки допомагають запобігти скисанню молока, а відтак, збільшити термін придатності такої продукції. У деяких випадках такі фальсифікації допоможе визначити «експертиза молока» проведена в домашніх умовах.

3. Окрім того, неприємним і небезпечним «додатком» до молока можуть бути пестициди, гербіциди та антибіотики, що потрапили до молокопродуктів через недотримання стандартів та норм. Професійні хіміки, що проводять експертизу молока та молокопродуктів у ході визначення якості молока неодноразово виявляли у цьому продукті антибіотики, гербіциди та пестициди. Такі «не надто корисні» додатки можуть потрапити у молоко із кормами (гербіциди та пестициди), а антибіотики можуть опинитися у молоці у тому випадку, якщо воно отримане від корови, яку у даний період лікують антибіотиками (відповідно до норм, продавати та споживати таке молоко заборонено, утім, недобросовісні виробники, користуючись неналежним контролем якості нерідко нехтують нормами).

4. У неякісному молоці можуть опинитися і хвороботворні бактерії. Вони потрапляють у молоко внаслідок недотримання санітарних норм. Окрім того, може з’ясуватися, що молоко несе небезпеку споживачам, оскільки отримане воно від хворої тварини. Так, відповідно до статистики, кожна 20 корова в Україні хвора, і споживати молоко від такої корови не можна. Відповідно до затверджених правил, продавати молоко можна лише у тому випадку, якщо тварина здорова, і має про це відповідну довідку видану ветеринарним лікарем. Утім, на жаль, цю норму виконують не завжди. Відтак, на прилавки магазинів та на ринки потрапляє молочна продукція від тварин, що хворі маститом, туберкульозом, тощо. Пити таке молоко небезпечно.

Проведіть «домашню» експертизу молока

moloko2Попри те, що фальсифікованих та неякісних продуктів на прилавках українських магазинів, та на ринках вдосталь, впадати у відчай не варто. Адже серед виробників немало і добросовісних, які пропонують справді якісний та корисний продукт. Утім, тут виникає питання: як визначити якість молока та обрати правильно, щоб отримати від молока та молочних продуктів максимальну користь, а не дозу хімікатів? Ось кілька порад, які допоможуть розібратися на ринку молочної продукції:

Не лінуйтеся прочитати написане на етикетці. Оцінка якості молока різних виробників показує – сьогодні вдосталь недобросовісних виробників та продавців, що вдаються до обману чи фальсифікації. Утім, нерідко споживачі натрапляють на неякісну та шкідливу продукцію виключно через свою неуважність. Перевірте термін придатності молока, цілісність упаковки та наскільки якісно нанесено на упаковку принт. Нерідко фальсифікат можна виявити власне за неякісним друком. Уважно прочитайте склад. Нерідко на молокопродуктах виробники чесно вказують про вміст рослинних жирів чи харчових додатків, однак, споживачі доволі рідко читають написане дрібним шрифтом.

Окрім того, виділіть час, аби обрати, який саме тип обробки молока та яка тара для вас буде оптимальною. Для прикладу, необроблене молоко, хоча і зберігає 100 % корисних речовин, таких як вітаміни та ферменти, утім, небезпека вмісту у ньому мікроорганізмів доволі висока. Натомість, пастеризоване молоко, яке пройшло обробку температурою до 70 градусів Цельсія зберігає більшість вітамінів та ферментів, а також більшість корисних бактерій, а от шкідливі мікроорганізми при такій обробці практично повністю гинуть. Що ж стосується стерилізованого молока, то вітаміни при температурі близько 120 градусів Цельсія руйнуються, натомість, у такому молоці не міститься жодних мікроорганізмів ( як корисних так і шкідливих), а термін придатності такого молока може становити кілька місяців.

Ще одна порада для тих, хто купує «екологічно-чисте» молоко та молокопродукти з органічних те екологічних ферм. Зверніть увагу, чи має «екологічне» молоко відповідні сертифікати, та хто сертифікує компанію. Пошукайте інформацію про цей сертифікат та сертифікаційний орган в Інтернеті, щоб з’ясувати, чи варто йому довіряти.

Проведіть найпростіші тести для визначення якості молока вдома. Іноді в молочних продуктах домішок настільки багато, що виявити їх можна якщо не неозброєним оком, то принаймні завдяки найпростішій «експертизі молока», проведеній в домашніх умовах.

1. Перевірити, чи не розведене молоко ви купили, можна, якщо влити краплинку молока у склянку води. Нерозведене молоко краплинкою впаде на дно, і лише після цього розчиниться у воді. Натомість розведене молоко одразу почне розчинятися у воді. Ще один тест для визначення якості молока, завдяки якому можна виявити розведене молоко: спробуйте капнути молоко на ніготь. Нерозведене молоко зберігатиме форму краплини, а от розведене – одразу розтечеться поверхнею нігтя. Визначити якість молока допоможе також тест із спиртом: розмішайте молоко із спиртом у співвідношенні 1:2. У нерозбавленому молоці вже за 5-7 секунд мають з’явитися згустки білка. Натомість, у розбавленому молоці вони почнуть з’являтися через більший проміжок часу.  При цьому, чим більше води міститься у молоці, тим більше часу піде на утворення згустків.

2. Перевірити, чи містить молоко крохмаль можна за допомогою йоду. Для цього у склянку із молоком капніть краплю йоду. Якщо у молоці є крохмаль – воно посиніє. Якщо крохмалю немає – всього лише забарвиться в жовтуватий колір.

3. Вдома можна також провести «експертизу молока» на наявність у ньому таких домішок як крейда, сода та аміак. Для цього до молока слід додати трохи оцтової або лимонної кислоти. Якщо продукт неякісний та містить хоча б один із цих додатків – з молока почнуть виділятися бульбашки – вуглекислий газ.

Точну оцінку якості молока дадуть дослідження в сучасній лабораторії

moloko4«Домашні» методи визначення якості молока допоможуть виявити продукцію лише із значними додатками води, крейди чи крохмалю. Окрім того, в домашніх умовах перевірити екологічність молока (чи немає в молоці мікробіологічного забруднення, вмісту консервантів, пестицидів, гербіцидів чи антибіотиків) не вдасться.

Якщо для вас важливою є якість продукції, яку споживаєте Ви чи Ваші рідні – найкращим виходом буде замовити оцінку якості молока у незалежній хімічній лабораторії.

Якщо Ви постійно купуєте молоко певної торгової марки, або у певного фермерського господарства, зокрема, якщо ви обираєте молоко із екологічних ферм, потрібно хоча б раз у півроку проводити експертизу молока в спеціалізованій науковій лабораторії, яка професійно проведе оцінку якості молока, рекомендують фахівці.

Обираючи лабораторію для оцінки якості молока, перевагу варто надати компанії, що працює на українському ринку впродовж тривалого терміну та має у своєму штаті високоякісних фахівців.

Так, у незалежній лабораторії можливо зробити такі дослідження для оцінки якості молока:

  • експертиза молока для визначення у ньому домішок (борошно, крохмаль, сухе знежирене молоко, цукор, сода, крейда, вода, аміак);
  • дослідження якості молока з метою виявлення комбінування різних видів молока (домішки коров’ячого молока в козячому);
  • визначення якості молока та його харчової цінності, зокрема, визначення кислотності, вмісту жирів, білків, СОМО, густини, точки замерзання;
  • експертиза молока для виявлення у молоці забруднення патогенними мікроорганізмами;
  • експертиза молока для виявлення у цьому продукті пестицидів, гербіцидів, антибіотиків (зокрема, визначення тетрациклінів, бета-лактамів, макролітів, хлорамфеніколу тощо)
  • експертиза молока з метою виявлення у ньому дезінфікуючих речовин тощо.

Якщо ви купуєте молочні продукти на так званих екологічних фермах, та для вас важливою є його якість та безпека, то екологічну якість такого молока слід періодично перевіряти в спеціальній екологічній лабораторії.Замовивши професійну оцінку якості молока Ви зможете бути впевнені у тому, що Ви та Ваші рідні споживаєте дійсно поживний, безпечний та корисний продукт.

Михайло Осип


Науково-сервісна компанія «ОТАВА» пропонує послугу Експрес-аналіз молока