Чим небезпечний дим від горіння торфяників, та як від нього захиститися? Поради фахівця

На Київщині горять торфяники

Масштабні пожежі на торфовищах загальною площею більше 120 гектарів цьогоріч охопили Київщину. Держслужба з надзвичайних ситуацій цієї осені регулярно рапортує про заходи, проведені пожежниками, аби зменшити наслідки горіння торфяників. Тим часом, мешканці столиці та прилеглих територій уже котрий місяць потерпають від значного задимлення.

Проблему вирішити можна, вважають експерти. Щоб раз і назавжди припинити загоряння на торфовищах, ці території, які у часи СРСР були осушені, потрібно знову затопити, повернувши їм статус болотистих місцевостей. Утім, це робота не одного року. Натомість, у короткотривалій перспективі, при таких масштабах загоряння, вважають експерти, допомогти у вирішені проблеми може лише природа – а саме рясні опади.

Чим небезпечний дим від горіння торфяників?

Доки пожежники та науковці шукають вирішення проблеми на загальнонаціональному рівні, українці, що проживають чи працюють у задимлених територіях, повинні подбати про своє здоров’я самотужки. На цьому наголошує фахівець Науково-сервісної фірми «ОТАВА» к.х.н. Микола Вовк. Адже торфяний дим вважається більш небезпечним для здоров’я, ніж деревний, оскільки при згорянні торфу виділяється багато сполук вуглецю, сірки та азоту.

«СЕС голосно повідомляє про перевищення ГДК вмісту двоокису сірки, замовчуючи при цьому дані про забруднення іншими продуктами горіння. Тим часом, шкода від більшості токсичних газів нетривала: головний біль, слабкість та подразнення дихальних шляхів. Ці симптоми з часом пройдуть, а от дрібнодисперсні часточки сажі та канцерогенів можуть осісти у легенях назавжди», – каже науковець.

Як захиститися від диму торфяників?

Фахівці радять у період сильного задимлення виїхати із міста. Якщо ж це зробити неможливо, значним чином зменшити шкоду від забруднення повітря можна, якщо дотримуватись кількох рекомендацій:

  • максимально щільно зачиняйте вікна та двері, особливо вночі та вранці, коли концентрація диму у повітрі найвища, адже найдрібніші часточки сажі легко проникають навіть у найменші шпарини;
  • при провітрюванні кватирки слід завішувати вологою тканиною – часточки диму осідатимуть на ній, відтак до кімнати потраплятиме значно менше забруднювальних речовин;
  • час перебування на вулиці в період задимлення слід зменшити до мінімуму, а за неможливості уникнення прогулянок на “свіжому” повітрі,  використовуйте зволожені марлеві пов’язки;
  • перебуваючи вдома, не варто пилососити чи використовувати витяжки, це лише  додатково збільшить запиленість приміщень, а отже, посилить навантаження на ваші легені та організм загалом. Натомість, варто якнайчастіше проводити вологе прибирання;
  • не варто перенапружуватись фізично – це значно посилить навантаження на організм;
  • слід пити багато рідини: натуральні соки, чаї, білкові коктейлі, кисломолочну та молочну продукцію, яка може частково нівелювати дію отруйних газів;
  • варто утриматись від паління та вживання спиртних напоїв;
  • у разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) слід звернутися до лікаря.

Аналіз якості повітря в приміщенні

smog.jpg.pagespeed.ce.1fBHyEDP1S«Повітря, яким ми дихаємо, значним чином впливає на наше самопочуття та здоров’я. Особливе місце тут посідає питання якості повітря в приміщенні – адже саме в приміщенні ми проводимо більшість часу (на роботі та вдома). І йдеться не лише про забруднення продуктами горіння торфу чи сухої рослинності, а й про забруднення повітря в приміщенні хімічними сполуками, що виділяються із меблів, будматеріалів, текстилю тощо, а також про дотримання належних параметрів повітря у приміщенні, таких як температура та вологість.

У країнах ЄС та США якості повітря в приміщеннях приділяють значну увагу. В останні роки цим питанням почали цікавитися і в Україні. І якщо донедавна у нашій країні приватні лабораторії пропонували лише досить неточні методи аналізу на вміст лише обмеженої кількості хімічних сполук, то віднедавна в Україні доступний найбільш сучасний метод аналізу якості повітря в приміщенні. Це метод газової хроматографії із мас-спектроскопічною детекцією, який в Україні пропонує компанія «ОТАВА». Такий аналіз якості повітря дозволяє визначити увесь спектр шкідливих органічних речовин, зокрема, понад 400 органічних речовин, які є типовими забрудниками повітря в приміщеннях», – каже науковець.

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі