Дим із сміттєзвалища: чи варто панікувати?

Вже декілька днів неподалік Львова горить сміттєзвалище, внаслідок чого їдкий запах диму гостро відчувають не лише мешканці прилеглих до сміттєзвалища сіл Грибовичі та Малехів, але і мешканці деяких північних районів Львова. Люди скаржаться на неприємний запах диму, перчіння в горлі та носі, головні болі. Натомість, офіційні органи рапортують – небезпеки для мешканців немає, ГДК забруднюючих речовин не перевищено.

Звідки такі протиріччя? І найважливіше, чи справді, відчувши запах диму, не варто перейматися?

Панікувати не слід?

Фото із сторінки ФБ користувача Сергія Федорова

Пожежа на сміттєзвалищі неподалік Львова. Фото із сторінки ФБ користувача Сергія Федорова

Сьогодні чиновники у Львові офіційно рапортують: якість повітря перебуває на постійному контролі, проби повітря відбирають як у населених пунктах поблизу сміттєзвалища, так і у місті Львові. Значних перевищень гранично допустимих концентрацій не виявили ані представники хімічної лабораторії львівського комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління», ані фахівці Державної установи Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України.

Слід зазначити, що такими результати були як 6 червня, коли загорання було на незначній площі, так і 8 червня, коли, дим накрив цілі райони Львова, а за даними ДСНС, відкритий вогонь розгорівся на площі 800 м2.

Не лише у Львові

Це далеко не перший випадок, коли самопочуття людей вказує на проблему, тоді як офіційні органи (а також обладнання державних органів контролю) її не бачать. Так, схожа ситуація була минулоріч, коли довкола Києва горіли торфовища загальною площею більше 120 гектарів. Тоді СЕС рапортувала про незначні перевищення по таких показниках як сірчистий ангідрид чи двоокис вуглецю. Відтак, відповідно до офіційних звітів, значної загрози задимленість не становила. Тим часом мешканці, особливо із групи ризику (люди із захворюваннями дихальних шляхів, алергією, діти та люди похилого віку) на собі дуже добре відчували наслідки «незначних перевищень».

А решту 75 потенційно небезпечних сполук де?

Фото зі сторінки ФБ Urban Explorers Lviv.

Фото зі сторінки ФБ Urban Explorers Lviv.

Практично кожної осені, коли українці масово забруднюють повітря, спалюючи траву та суху стерню, екологи, що працюють у офіційних органах різних рівнів наголошують: сталювати сміття – заборонено законом, а продукти горіння містять цілий букет токсичних речовин, що можуть викликати алергію, проблеми із дихальними шляхами, можуть накопичуватися в організмі, тощо. Ось цитата з одного із таких застережень екологів на офіційній сторінці Львівської міської ради:

«Дим від горіння сухої трави і листя містить усі ті отруйні речовини, які вбирають у себе зелений покрив і крони дерев, зокрема, сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Потрапляння пластикового сміття у вогонь робить дим особливо токсичним. Густий чорний дим від тління одноразового посуду, пакетів, упакувань, зроблених із пластиків типу поліетилену, полістиролу, поліпропілену, містить канцерогенні речовини – поліароматичні вуглеводні (ПАВ). Гума, згоряючи в багатті, крім ПАВ, виділяє канцерогенну сажу й окиси сірки, викликаючи респіраторні захворювання. А обрізки лінолеуму, шкірозамінників, клейонка, пластмасові дитячі іграшки, відра і т.п. виділяють при згорянні не менше 75 потенційно небезпечних речовин. Деякі з них можуть сприяти виникненню злоякісних пухлин. Уламки меблів, старих дерев’яних конструкцій найчастіше просочені консервантом пентахлорфенолом, оброблені лаками або пофарбовані олійними фарбами, що містять свинець. Усе це при спалюванні становить чималу небезпеку для здоров’я людей… крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин».

Попри те, що сьогодні дим від палаючого сміттєзвалища накрив північну частину міста, у контролюючих органах значних перевищень не зафіксовано.

«Перевищень гранично допустимих концентрацій не виявлено», – заявила заступник директора Державної установи Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України Любомира Щепеленко у коментарі порталу Labprice.ua. На уточнююче запитання щодо того, по яких саме показниках проводились дослідження, з’ясувалося: двоокис азоту, оксид вуглецю, сірчистий ангідрид, фенол та формальдегід.

А де ж у цьому переліку результати замірів концентрації у повітрі сполук свинцю, ртуті та інших важких металів, вмісту поліароматичних вуглеводнів, канцерогенної сажі, діоксинів та інших не менше 75 потенційно небезпечних речовин, про які йшлося у статті на сайті міськради про спалювання трави? І це ж лише перелік речовин, які можуть виділятися при спалюванні залишків росли, що й казати про перелік сполук, які можуть потрапляти у повітря при горінні сміттєзвалища, де розміщено не лише побутове сміття, а куди ще за часів СРСР вивозили і промислові відходи.

У коментарі Labprice.ua заступник директора Державної установи Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України Любомира Щепеленко зазначила: під час горіння у повітря і дійсно могла потрапити «ледь не уся таблиця Менделєєва», утім, ані часу, ані можливості проводити заміри усіх цих речовин у їхньої лабораторії немає. «Наше завдання оперативно проводити заміри та відслідковувати ситуацію, – сказала вона. – Ми проводимо ті дослідження, які визначені санітарним законодавством».

Гасіння пожежі за допомогою авіації. Фото зі сторінки ФБ Urban Explorers Lviv.

Гасіння пожежі за допомогою авіації. Фото зі сторінки ФБ Urban Explorers Lviv.

Виклики сучасності для лабораторій минулого

«Несортоване сучасне сміття містить дуже багато різних складників, найнебезпечніші з яких – пластикова упаковка та відпрацьована електроніка, елементи живлення, лампи.

При високих температурах такі відходи у продуктах свого неповного згоряння чи піролізу в димі по перше дають різноманітні хлорорганічні сполуки (діоксини, поліхлоровані поліфеніли, тощо) та інші види органічних екотоксикантів – хоча загальний їх вміст у димі низький, однак вони дуже довго не розкладаються у природі й здатні накопичуватися у рослинах, тваринах та людському організмі; по друге – неорганічний пил забруднений важкими металами – цинк, кадмій, ртуть, свинець, хром, мідь тощо», – пояснює науковець Микола Вовк. Він працює в аналітичній лабораторії Науково-сервісної компанії «Отава», що проводить еколого-гігієнічні дослідження земельних ділянок, квартир та будинків, а також дослідження якості повітря в приміщенні, у ході якого повітря перевіряють на вміст кількасот (!) різноманітних забрудників.

«Той перелік речовин-забрудників атмосферного повітря, дослідження на які традиційно проводять наші державні установи, занадто обмежений. Державні лабораторії не мають необхідних обладнання, реактивів та знань, аби проводити більш точні дослідження повітря. Окрім того, вони діють відповідно до застарілих інструкцій, які не відповідають ані сучасним викликам, ані сучасному розвитку науки і техніки. Як наслідок: дуже часто результати замірів якості повітря державних лабораторій не відображають реальної картини», – констатує науковець.

Як захиститися

Якщо Ви мешкаєте у забрудненій унаслідок горіння сміттєзвалища території – найкращим виходом буде тимчасово виїхати із забрудненої території. Особливо це актуально для сімей із малими дітьми (адже, організм у дітей досі активно формується), людей, які мають захворювання серцево-судинної системи, дихальних шляхів, тощо, а також осіб похилого віку. Якщо ж уникнути контакту із забрудненим повітрям неможливо, фахівці рекомендують дотримуватися кількох правил, що допоможуть зменшити негативний вплив продуктів горіння:

  • у жодному випадку не провітрюйте помешкання, коли відчуваєте надворі запах диму;
  • якщо вміст забруднюючих речовин незначний, ви можете не відчути запаху диму. Відтак, навіть якщо у даний момент запаху диму ви не відчуваєте, однак, вам відомо,що загорання досі не погасили, провітрювати приміщення слід завішавши кватирку вологою тканиною – вона стане своєрідним фільтром, що затримуватиме часточки диму та пилу;
  • якомога частіше проводьте вологе прибирання – так ви зменшите кількість часточок пилу, на яких осідають токсичні продукти горіння;
  • у такі періоди варто відмовитися від вживання алкоголю та куріння – не варто перевантажувати організм додатковими негативними факторами впливу;
  • пийте якомога більше рідини: води, соків, молока, фрешів. Вони допоможуть організму впоратися із токсинами.