Тестери на нітрати: корисна новинка чи шахрайство?

laboratorni-doslidzhennya.jpg.Надмірне використання нітратних добрив може перетворити на отруту навіть найбільш корисні для людини овочі та фрукти. Нітратні добрива, внесені у ґрунт в надмірній кількості, накопичуються в овочах та фруктах у вигляді нітратів.

Потрапляючи в організм, нітрати перетворюються на нітрити – сполуки, вкрай небезпечні для здоров’я людини, що можуть викликати кисневий голод, пошкоджують серцево-судинну систему, та ЦНС, а також можуть стати причиною онкозахворювань шлунково-кишкового тракту.

Рівень нітратів в овочах та фруктах, що потрапляють на ринки та полиці магазинів, контролюють державні органи, зокрема, СЕС. Втім, санстанція не може перевірити кожну капусту, огірок та кавун. Овочі та фрукти, в яких вміст нітратів перевищує гранично допустимі норми, нерідко потрапляють на столи споживачів.

Щоби уникнути отруєнь та захистити себе і своїх рідних від нітратів, споживачам пропонують технічну новинку – тестери на нітрати. Це портативні прилади, що проводять експертизу харчових продуктів, а саме визначення нітратів в овочах та фруктах, практично миттєво. Найпоширеніший у Україні та Росії прилад такого типу – «SOEKS».

В інструкції до цих приладів зазначено, що для визначення нітратів в овочах та фруктах, достатньо лише проколоти плід контактним зондом. На дисплеї тестера на нітрати одразу ж з’явиться значення, що відповідає вмісту нітратів. Втім, довіряти таким чудо приладам для експертизи харчових продуктів на вміст нітратів не слід.

Замість визначення нітратів в овочах та фруктах, тестери на нітрати вимірюють вміст солі

До Науково-сервісної компанії «Отава» звернувся замовник із проханням перевірити правильність роботи тестерів на нітрати фірми «SOEKS». Три тестери на нітрати цієї фірми, що надав замовник, за його словами, показували різні результати при дослідженні тих самих плодів. Замовник хотів з’ясувати, який із приладів надає вірну інформацію про вміст нітратів в овочах та фруктах.

Науковці провели паралельні заміри різними приладами шести видів фруктів (червоне та зелене яблуко, груша, апельсин, мандарин, кавун). Результатом замірів на тестерах для кожного плода були цілком різні показники вмісту нітратів. У якості контрольного заміру провели хімічний аналіз за стандартним експресним методом для визначення вмісту нітратів відповідно до ГОСТ 29270-95.

Порівнявши результати замірів проведених тестерами на нітрати «SOEKS» та результати контрольних замірів, фахівці визначили, що вміст нітратів виміряний тестерами був завищений порівняно із реальним вмістом у 5-40 разів. Пояснення такій «похибці» криється у принципі роботи цих приладів.

Тестери на нітрати вимірюють електропровідність середовища, на яке, окрім вмісту нітратів, вливає також і вміст солі. Тобто, фактично, тестери на нітрати насправді міряють вміст солей, а не нітратів.

Перевірити це доволі просто. Достатньо виміряти вміст нітратів тестером в овочі чи фрукті, тоді посолити його та провести другий замір. Попри те, що у першому та другому випадку вміст нітратів в досліджуваному фрукті чи овочі не змінився, значення на дисплеї тестера у другому випадку зросте у декілька разів.

Визначити нітрати в овочах та фрукти можна лише замовивши хімічні аналізи

Аналогічну експертизу харчових продуктів, щоб перевірити роботу тестерів на нітрати «SOEKS», проводила також незалежна лабораторія в Росії. Результати порівняння контрольних хімічних аналізів на вміст нітратів та визначення нітратів тестерами були аналогічні: тестери на нітрати завищують реальні показники від 5 до 10 разів.

Російська лабораторія зверталася до виробників із листом, в якому вимагала перейменувати прилади із «тестерів на нітрати» на «солеміри» – адже, друга назва, на відміну від першої, відповідала б реальному призначенню приладів. Утім, фірма-виробник відмовилася реагувати на такий лист, зазначивши лише, що хімічні аналізи, проведені незалежною лабораторією, могли дати хибні результати.

– Визначити вміст нітратів в овочах та фруктах можливо лише провівши хімічні аналізи та лабораторні дослідження, – зазначив головний лікар м. Києва А. Пономаренко.

Відтак, довіряти широко розрекламованим дорогим приладам не варто. Якщо Вам необхідно провести експертизу харчових продуктів, якщо вас цікавить вміст нітратів в овочах та фруктах, замовте хімічний аналіз на визначення нітратів.

Звернувшись до науковців Науково-сервісної компанії «ОТАВА», Ви отримаєте точні результати експертизи харчових продуктів, а також отримаєте рекомендації щодо того, які тест-системи європейського виробництва можна застосовувати у вашому випадку для визначення вмісту нітрат-іонів.