За час еволюціонування людський організм втратив здатність синтезувати вітамін С (аскорбінову кислоту), на відміну від організмів багатьох тварин. Водночас він є життєво необхідним для людини і тому повинен щоденно вживатися разом із різноманітними стравами.
Вітамін С належить до групи водорозчинних вітамінів, тобто не має здатності накопичуватися в організмі. Незначний дефіцит аскорбінової кислоти може викликати деякі порушення здоров’я.
Щоб переконатися, наскільки важливий вітамін С, пропонуємо 5 його основних науково підтверджених функцій.
Отже, вітамін С:
1. Бере участь у синтезі білка колагену, який є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму.
Колаген – це білок, будівельний матеріал сполучної тканини; особливий каркас, який забезпечує міцність тканин (захищає тканини від розриву/розтягнення під час навантажень), продовжує молодість (забезпечує пружність шкіри, а разом із гіалуроновою кислотою – зволоження і тургор, а отже, захищає шкіру від зморшок та зневоднення).
Щоб у шкірі чи інших органах завжди був колаген, потрібні незамінні амінокислоти, вітамін С, певний рівень статевих гормонів та відсутність тривалої дії ультрафіолету.
2. Знижує рівень сечової кислоти в крові та допомагає запобігти виникненню подагри.
Подагра – це тип артриту, який вражає приблизно 4 % дорослих у цілому світі. Це неймовірно болісне захворювання, яке характеризується запаленням суглобів, особливо хрящів великих пальців. Люди з подаграю відчувають набряки й раптові, сильні больові напади.
Симптоми подагри з’являються тоді, коли в крові надто багато сечової кислоти. Сечова кислота – це відходи, що виробляються організмом. За високої концентрації вона може кристалізуватися та осідати в суглобах.
Цікаво, що дослідження показують, що вітамін С може допомогти зменшити кількість сечової кислоти в крові і, як результат, захистити від подагри.
3. Захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій.
Вітамін С стимулює утворення імунних клітин, інтерферону й антитіл (уживання достатньої кількості вітаміну скорочує тривалість перебігу ГРВІ на 23 %). І навпаки, дефіцит вітаміну С призводить до пригнічення імунітету. Потрібна концентрація вітаміну С в організмі може попередити ризик таких ускладнень, як пневмонія та інші легеневі захворювання.
4. Захищає організм від шкідливого впливу токсичних речовин.
Вітамін С посилює здатність печінки до детоксикації та сприяє очищенню від шкідливих речовин, таких як радіонукліди, важкі метали, нітрати. Науково доведено, що вже через 2–3 дні після виключення вітаміну С із харчового раціону концентрація ферментів, які очищують організм від токсинів у клітинах печінки, зменшується на 20 %.
5. Полегшує засвоєння заліза організмом.
Аскорбінова кислота є необхідним компонентом у раціоні людей, які хворіють на анемію, дівчат і жінок із надмірними або нестабільними менструаціями. Вітамін С та кисле середовище покращують поглинання заліза. Їжа тваринного походження і морепродукти покращують засвоєння заліза з рослинної їжі.
Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах, включаючи апельсини, полуницю, ківі, болгарський перець, брокколі, капусту та шпинат.
Рекомендований добовий прийом вітаміну С становить 75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків. Хоча, зазвичай, рекомендується споживати вітамін С разом зі звичайними продуктами, багато людей звертаються до різноманітних харчових добавок для задоволення потреб свого організму.
Джерела:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthline.com
#ТурботаПроВас #новини_зсж #зож #здоровье @Dobradija #здороваїжа #їжа #правильнехарчування #дієта #поради #топ5 #топ #KeepcAlm_ #вітамінС #вітамін #вітаміни #користь_вітаміну_С #вітамін_С