Чи допоможе сода легко позбутися нітратів в зелені?

Прочитав в Telegraf статтю «Що допоможе легко позбутися нітратів у фруктах та зелені» [1]. В статті рекомендується замочити фрукти та зелень в розчині соди. Як хімік, не бачу жодного сенсу замочувати свіжу зелень в содовому розчині. Нітрати дуже гарно розчиняються у воді і не варто, на мій погляд, вимочувати зелень в соді, оскільки сода навпаки погіршить смакові якості свіжої зелені. Овочі, очевидно, потрібно порізати на шматочки, щоб нітрати краще переходили у воду, а не вимочувати їх цілими.

Наприкінці хочу дати дві важливі поради, як зменшити шкоду нітратів для вашого здоров’я. Обов’язково зберігайте зелень в холодильнику та використовуйте для салатів лимонний сік, а не оцет. Більш детально про ці поради можна почитати в моїй статті «Чому в салат з ранніх овочів потрібно додавати лимонний сік?» [2].

Підписуйтесь та слідкуйте за моїм блогом ХІМІЯ ДОПОМАГАЄ ТОБІ в Telegram https://t.me/labprice та Твіттер https://twitter.com/Labpriceua.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі