Як франківцям вживати менше нітратів?

На Центральному ринку Івано-Франківська подорожчали свіжі фрукти та овочі, але в багатьох з них виявили нітрати, як повідомляє інтернет-ресурс GALKA.IF.UA [1]. Як розповів “Галці” ветеринарний лікар лабораторії Центрального ринку Василь Цапар, майже всі овочі та фрукти містять нітрати, тому їх потрібно їсти правильними порціями та ретельно обробляти. “Варка овочів, зокрема, знижує вміст нітратів. Після першого кипіння воду потрібно злити. Залити новою водою і продовжувати варити. Очистивши шкірку, можна знизити рівень нітратів на 50 %”.

Рекомендую: не купуйте прив’ялену зелень, куплену зелень потрібно зберігати в холодильнику. Для весняного салату використовуйте не оцет, а свіжий лимонний сік.

Чому? Читайте мою публікацію “Чому в салат з ранніх овочів потрібно додавати лимонний сік?”[2].

Чи можна визначити вміст нітратів самостійно? Так, можна за допомогою тесту на нітрати YOCHEM [3].

Цей тест дає результати за 1–5 хвилин і його дуже легко виконати. Ви просто занурююте тест-смужку в розчин або прикладаєте її до продукту. Потім індикатор на тестовій смужці змінює колір, і його потрібно порівняти зі зразком кольору на контрольній шкалі, щоб визначити кількість нітратів у зразку. Процедура вимірювання настільки проста, що її можуть здійснити навіть люди без спеціальної хімічної освіти. Ви також можете переглянути відео, щоб побачити, як це робиться на практиці [4].

Підписуйтесь та слідкуйте за моїм блогом ХІМІЯ ДОПОМАГАЄ ТОБІ в Telegram https://t.me/labprice та Твіттер https://twitter.com/Labpriceua

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі